Живот палијативних пацијената лакши уз "Белхоспис"

Хуманитарна организација "Белхоспис" више од деценије брине о најтежим онколошким болесницима. Финансирају се искључиво из добротворних прилога и акција. Пре годину дана започети радови на првом хоспису у Србији ближе се крају.

Славка Тодоровић болује од карцинома. Како би лакше поднела терапије, у Белхоспис центру прави накит, пева и дружи се.

"Ја долазим стално у центар, мени тако прија овде, овде сам као да сам у рају, ово је земаљски рај", каже Славка. 

Захваљујући тој организацији, Славки, као и другим палијативним пацијентима, живот је много лакши – уз помоћ лекара, социјалних радника и волонтера.

"У периоду од шест месеци успели смо такође и да збринемо и пружимо негу преко 60 наших корисника пацијената и преко 120 чланова породица који су добили психо социјалну подршку", истиче Вера Маџгаљ, директорка "Белхоспис" центра.

"Данас видимо шта је могуће када има ресурса, кад има сарадње и искрених напора да помажемо људима у најтежим тренуцима живота", наводи Денис Киф, амбасадор Велике Британије у Србији.

Сваке године око 20.000 људи у Србији умре од рака, а само у Београду 6.000. Према званичним подацима, тек трећина последње дане проведе у болници.

"Они не смеју бити дискриминисани због тога је јако важно отварање овог првог центра који није довољан, али за почетак треба да мотивишемо да се иде даље", каже Бранкица Јанковић, повереница за заштиту равноправности.

"Верујем да ћемо наставити даље да ће ово само бити пример добре праксе како треба да радимо и како треба да функционишемо", истиче Зоран Ђорђевић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Белхоспис је основан у Београду пре 15 година као први центар за палијативно збрињавање и медицину.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво