Какав ће бити систем социјалне заштите након реформи

Помоћ сиромашнима, породично-правна заштита, подршка деци без родитељског старања, насиље у породици, неке су од око 200 различитих услуга, у надлежности Центара за социјални рад. Има примера да један стручњак центра за социјални рад ради на свим тим случајевима. Зато је почела реформа система социјалне заштите, уз подршку Краљевине Норвешке и Канцеларије УН за пројектне услуге.

Анализа је показала да је систем социјалне заштите добро организован, да у центрима раде добри стручњаци, али је неопходно повећати ефикасност и променити начин пружања услуга.

"Чак постоји могућност да се одређене једноставније услуге изместе из центара за социјални рад, разматра се идеја формирања регионалних центара што би опет у смислу поделе одговорности могло да значи побољшање", каже Младен Вујачић из Канцеларије УН за пројектне услуге.

Норвешка, земља социјалне сигурности, још учи и трага за ефикаснијим системом социјалне заштите, открива амбасадор те земље. 

"У Норвешкој већ годинама покушавамо да унапредимо систем социјалне заштите, и то није лак посао али је посао који је награђен јер тиме помажемо онима којима је помоћ најпотребнија", каже Арне Санес Бјорнстад, амбасадор Краљевине Норвешке у Београду.

Центри за социјални рад у Србији често су на удару јавности због пропуста. Мањкавости има, сагласан је министар и подсећа на породична убиства у два београдска центра за социјални рад, пре две година, после којих се и кренуло у темељну анализу.

"Јесте идеја да направимо једну функционалну реорганизацију организацију и систематизацију, затим израду радних места где ће радити најстручнији људи, где ти људи који раде тамо тачно ће знати свој опис посла. Уводимо и електронско управљање документима где ћете ви моћи и електронским путем, чак и када предате неки предмет да претите где се налази тај предмет", каже министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић

Тражиће и враћање статуса службених лица стручњацима центара за социјални рад у судским поступцима, где су сада третирани као сведоци.

Најављене измене Закона о платама и платним разредима, почетком наредне године, донеће веће зараде и заопосленима у социјалној заштити. Најављује се и ново запошљавање, а од кандидата тражиће да, поред стручности, имају развијену социјалну интелигенцију и емпатију, што ће подразумевати и њихову психолошку проверу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи