Лим се не види од ђубрета, да ли је депонија крај реке заиста једино решење

Како се живи поред депоније, знају житељи Пријепоља. Скоро 20 година општина нема решење за одлагање смећа. Главна добродошлица свима који туда путују ка Црној Гори јесте депонија "Стањевине" на самој обали Лима. Низводно се нижу дивље депоније које уништавају реку, а заједничко решење за одлагање смећа траже Прибој, Нова Варош и Сјеница. О овом проблему опширније у емисији у оквиру серијала "Шта ја имам од тога", у четвртак у 12,20 на Првом програму.

Кад ругло постане обележје града - тако Пријепољци објашњавају своју муку.

"Ту не могу да спавам у викендици, ту смрди, не могу прозор да отворим. Ја сам ту уредио, можете да погледате, ја сам велике паре уложио овде", рекао је Сачо Гојак из насеља Залуг. 

Истиче да је 40 година радио по свету и да да је дошао да одмара у пензији и да ужива. Посадио је багремове и воће али истиче да смеће гуши реку. 

Свакога дана сручи се на Стањевине око 40 тона отпада из Пријепоља и Бродарева, дешавало се, и опасног.

Сваки квадратни метар од око три хектара колико заузима депонија, одавно је заузет. Надлежни кажу да чак и кад би хтели да преместе овај отпад, било би потребно најмање годину дана за одвожење смећа.

И апсурдно је да се локална туристичка организација одлучила да баш на овом месту постави таблу и изрекламира продају традиционалних производа.

Да је ова локација бесмислена, одувек се знало, те се једно време отпад возио у Прибој. Ко би претпоставио да ће привремени прекид саобраћаја, током бомбардовања, смеће трајно вратити у град.

"Комунално предузеће нема у овом тренутку решење, једино да обуставимо изношење смећа. Значи, ми немамо другу локацију", каже Енис Мемишаховић, директор ЈКП "Лим".

У Лиму има свачега 

А шта све носи Лим, који блистав не долази ни из Црне Горе?

У води можете наћи све. Од пластичних флаша, преко угинулих животиња и питате се како је могуће да неко у воду баци, на пример, и делове одбаченог аутомобила, читаве каросерије.

"Не знам шта да вам кажем, највећи проблем је свест грађана", истиче Саша Василић, заменик председника Општине Прибој.

Још 2007. уз помоћ Европске уније, Владе Швајцарске и државне касе почела су улагања у трансфер станицу Бањица, која би примала и селектовала отпад Пријепоља, Прибоја, Нове Вароши и Сјенице. Још не служи ничему јер се чека пројектна документација.

Љубенко Васиљевић, директор Регионалне санитарне депоније "Бањица", каже да је рупа прогутала око милион и 200 хиљада евра. 

"Донета је одлука да се овде направи трансфер станица са које бисмо транспортовали отпад до Регионалне депоније 'Дубоко'", наводи 

Да ли је "Дубоко" решење 

Ужичкој депонији "Дубоко", која већ десет година ради по европским стандардима, превише је и девет локалних самоуправа из којих прима смеће.

"Сад како функционише депонија, са овом опремом и са простором депонијским с којим ми располажемо, заиста није могуће на ту тему ни да разговарамо", поручује Момир Миловановић, директор Регионалне санитарне депоније "Дубоко".

Да Дубоко не постане плитко, планира се проширење. Транспорт ђубрета из додатна четири града никако да почне. А и не исплати се превозити смеће чак из Прибоја. Грађани већ плаћају цену свог немара.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво