Јасно као дан зашто мешамо бабе и жабе

Да ли су народни говор и коришћење метафора у језику постали култ који је саставни део наше лингвистике?

Фразеологизми су саставни део нашег језика. Честа навика у свакодневном говору је коришћење народног језика.

Одморити душу, гори под ногама, јасно као дан – често се може чути.

"Људи су навикли да кажу тако како кажу, рецимо пљунути под прозор, мешати бабе и жабе или нешто слично. Он означава врло одређене ствари у језику, али се не може дословно превести, тако да је веома смешно", објашњава проф. др Добривоје Станојевић са Факултета политичких наука.

Метафоре у говору често пружају јасноћу и лакше објашњење онога о чему мислимо. Неки примери метафоричног изражавања су – време је новац, челични живци, звездо моја сјајна.

"Имали смо политичаре, међу којима је био Зоран Ђинђић, који се врло умешно користио метафорама и својим и туђим. Метафорично изражавање је сликовито, увек је занимљиво, то је знак да размишљамо док говоримо, мотивише оне који нас слушају да такође о томе размишљају", додаје Станојевић.

Формирање стандарда у језику је дуг процес. Српски стандард се најпре развијао према говору села, а затим уједначавао прихватањем градског говора.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво