Српска одбрамбена индустрија на сајму наоружања "Партнер"

Најзначајнији сајам наоружања и војне опреме у југоисточној Европи "Партнер", отворен је у хали 4 Београдског сајма. На сајму приказани најновији домети српске одбрамбене индустрије. Нисам незадовољан, помоћи ћемо наменску индустрију, рекао председник Александар Вучић. Нема слободе без модерне, снажне, опремљене армије, рекао министар одбране Александар Вулин.

Председник Александар Вучић пренео је после обиласка Међународног сајма наоружања да је задовољан оним што је видео, јер се ради на модернизацији, што ће морати и да се настави, а у чему ће и држава помоћи.

Срећан је, каже, што је видео неколико важних ствари, од којих је издвојио то што ће се на борбено возило "Милош" убудуће стављати онај нови вид "гетлинга", који испаљује више од 3.000 метака у минуту, за борбу против непријатељске прешадије.

Такође, пажњу су му привукле и нове авио бомбе, које могу у покрету да се наводе, а што ће се радити заједно са Минском.

Вучић је указао и на нови одличан систем "Тамнава", 122 милиметара и 96 ракета у неколико минута, који је, каже, спреман за серијску производњу и наша војска треба да га прихвати.

Председник је истакао да је задовољан оним што људи у наменској индустрији раде и то пре свега на модернизацији, и то на оптици и навођеним и полунавођеним рекатама, што је, истиче, важно за нас.

"Мораће још додатно да се модернизује, а ми ћемо гледати како да помогнемо нашој наменској индустрији. Све у свему, нисам незадовољан", рекао је председник.

На питање шта је наследио у војсци и какво је био наоружање и војна опрема пре неколико година, Вучић је одговориода се зна шта је наследио, али да не жели пред гостима да говори о таквим стварима. 

Он није желео да говори о ситуацији на северу Косова и Метохије.

Истакао је да "није лака", али да ни то није тема данас, пред представником Ербаса.

"Нећу пред њима да причам о таквим стварима. Не што не смем. Могу то и пред Макроном и Меркеловом, али нећу да говорим о регионалној политици пред нашим гостима", истакао је он замоливши новинаре да та питања поставе неки други пут. 

"Нема слободе без модерне, снажне, опремљене армије" 

На сајму наоружања и војне опреме, пред посетиоцима је изложба одбрамбене индустрије Србије, чији је први и главни задатак развој и екомномија, али више од свега дужност да опреми, наоружа и припреми Војску Србије за њен задатак – одбрану слободе, поручио је министар одбране Александар Вулин.

Он се, како каже, у име 13.000 запослених радника одбрамбене индустрије захвалио председнику Србије Александру Вучићу, јер је чврсто веровао да та индустрија има будућност.

Вулин је истакао да је наменска индустрија Србије прошле године имала извоз већи од 500 милиона долара, у односу на 2011. годину, када је, каже, то било у три пута мањем обиму.

Захвалио је председнику што је, каже, веровао у своју индустрију и верује у своју земљу и војску.

Војска Србије је поносна што сарађује са одбрамбеном индустријом Србије, додао је Вулин.

Он је истакао да је мало народа који као српски знају шта значи слобода и да их је мало спремно да за слободу ураде све.

"Зато знамо да нема слободе без модерне, снажне, успешне и опремљене армије", подвукао је Вулин.

Сваки народ, који цени слободу, зна да мора да цени и воли своју војску, додао је Вулин.

"Пред вама је наша памет. Дајемо вам наше знање, оружје, муницију, али оно што нас је учинило великим – то не можемо да вам дамо – људе који чине одбрамбену индустрију и војску. За то, ипак, морате да се родите међу Србима", рекао је Вулин.

Генерлани директор "Југоимпорта СДПР" Југослав Петковић рекао је да то предузеће слави јубилеј 70 година постојања и да су данас после богате прошлости највећи произвођач и трговац војног наоружања и опреме у овом делу Европе.

Каже да су следили визију бившег премијера и сада председника Александра Вучића и министра одбране Александра Вулина и започели трансформацију да од највећег трговца постану и највећи произвођач.

Та визија, како је рекао, подразумева и то што је "Југоимпорт" кроз освајање нових технологија постао конкурентно предузеће на светским тржиштима.

"У последњих шест година инвестирали смо више од 100 милина евра у нове технологије и капацитете, а отворили смо и више од 1.000 нових радних места", нагласио је Петковић.

Додао је да се сада најсавременије фабрике за производњу одређених врста наоружања у Европи налазе управо у Србији и да "Југоимпорт" развија бројна војна средства која су остварила велики успех, од којих су нека већ у употреби, а нека ће се тек користити.

Захвалио је председнику Вучићу што је дошао на отварање сајма и истакао да "Југоимпорт" достојно представља могућност српске војне индустрије широм света.

Oткривено оклопно мултифункционално возило "деспот"

Председник Србије Александар Вучић упознао се на Деветом међународном сајму наоружања и војне опреме "Партнер 2019" са најновијим дометима српске одбрамбене индустрије.

Вучић је током обиласка поручио генералном директору предузећа "Јумко", које прави униформе и другу тексилну опрему за војску, Браниславу Трајковићу да ће имати пуно посла и да би требало да радницима подигне плате.

"Јумко" на сајму излаже свој нови производ, тзв. невидљиву тканину, коју не региструју термокамере, а која се користи за покривање наоружања и опреме.

"Имаћете много посла и снабдеваћете опремом Кобре и Војску Србије, тако да су се стекли услови да подигнете радницима плате", казао је Вучић.

У присуству председника откривено је оклопно мултифункционално возило "деспот", које је направио Технички ремонт из Братунца, а чији је прототип представљен на паради 9. јануара у Републици Српској. Пет возила "деспот" треба да буде испоручено до јануара МУП-у Републике Српске.

Вучић је разговарао и са Славеном Ристићем, генерaланим директором "ТР Братунац", који је казао да ће то возило имати десет одсто нижу цену него слична возила у истој класи.

Такође, председнику је представљен и амерички митраљез "миниган Дилон", а у његовом присуству је откривен лансер ракета "тамнава" – самоходни вишецевни модуларни лансер, који производи "Југоимпорт", а може да испали за само неколико минута 100 ракета.

Показали су председнику Србије и како ради телекомуникацијски ометач.

Такође, Вучићу су представљене две даљински управљане борбене станице, једноцевну "киклоп" и троцевну "кербер".

Председник ће присуствовати потписивању уговора о Сервисном центру између Ваздухопловног завода "Мома Станојловић" и "Ербаса", као и свечаном откривању хеликоптера Х-145М. 

Који су најзанимљивији експонати на сајму наоружања у Београду

На деветом сајму наоружања "Партнер" наступа 128 излагача – 96 из Србије и 32 из иностранства.

Изложено је 400 експоната које је пројектовао Војнотехнички институт. Између осталих модел авиона "сова", беспилотна летелица "стршљен", извиђачки дрон "пегаз", даљински управљива безпосадна платформа "милош"...

Александар Вучић ће присуствовати потписивању уговора о Сервисном центру између Ваздухопловног завода "Мома Станојловић" и "Ербаса", као и свечаном откривању хеликоптера Х-145М.

Према речима Александра Вулина, сајам "Партнер" је одлична прилика да се домаћа и светска јавност упознају са најновијим производима, технолошким могућностима и достигнућима предузећа домаће Одбрамбене индустрије, која ће бити представљена на сајму.

Примарни задатак српске одбрамбене индустрије је да опреми Војску Србије најсавременијим системима.

У току је опремање пешадијских јединица новом генерацијом оклопних борбених возила, стрељачким наоружањем, оптоелектронским системима, разним врстама нове муниције.

Земље учеснице су – Француска, Аустрија, Швајцарска, Финска, Шведска, Немачка, Италија, САД, Данска, Велика Британија, Босна и Херцеговина, Република Српска, Словенија, Хрватска, Чешка Република, Белорусија, Словачка и Србија.

Нови авион "сова" 

Руководилац развоја панчевачке "Утве" Александар Петровић наводи да је фабрика авиона из Панчева после више деценија самостално направила нови авион "сова".

"Фабрика 'Утва' на овом сајму излаже модел авиона 'сова' јер прави авион тренутно лети и врши развојна и сертификациона летна испитивања", наводи Петровић. 

Додаје да је у плану развој нове ултралаке летелице, али и мултифункционалног авиона који би био коришћен у војсци.

Истиче да је Србија једна од земаља која може самостално да испројектује, произведе летелицу, изврши летна испитивања.

Додаје да авион "ласта" користе две војске. 

Додаје да ће грађани на сајму имати прилику да виде 'Утвин' авион, беспилотни хеликоптер, беспилотне летилице.

Поред пословног, "Партнер 2019" ће имати и промотивни карактер – медијима и заинтересованој публици биће представљени најсавременији примерци наоружања и војне опреме.

Сајам ће од 25. до 27. јуна бити отворен од 10 до 17 часова само за пословне посетиоце, а у петак, 28. јуна, биће отворен и за грађанство у времену од 10 до 19 часова.

Цена улазнице је 350 динара, групна улазница кошта 200 динара, а цена паркинга је 150 динара по сату паркирања.

Покровитељ сајма "Партнер 2019", који траје до 28. јуна, јесте Министарство одбране Србије, суорганизатор ЈП "Југоимпорт СДПР", а извршни организатор је "Београдски сајам".

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
15° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се