Српска одбрамбена индустрија на сајму наоружања "Партнер"

Најзначајнији сајам наоружања и војне опреме у југоисточној Европи "Партнер", отворен је у хали 4 Београдског сајма. На сајму приказани најновији домети српске одбрамбене индустрије. Нисам незадовољан, помоћи ћемо наменску индустрију, рекао председник Александар Вучић. Нема слободе без модерне, снажне, опремљене армије, рекао министар одбране Александар Вулин.

Председник Александар Вучић пренео је после обиласка Међународног сајма наоружања да је задовољан оним што је видео, јер се ради на модернизацији, што ће морати и да се настави, а у чему ће и држава помоћи.

Срећан је, каже, што је видео неколико важних ствари, од којих је издвојио то што ће се на борбено возило "Милош" убудуће стављати онај нови вид "гетлинга", који испаљује више од 3.000 метака у минуту, за борбу против непријатељске прешадије.

Такође, пажњу су му привукле и нове авио бомбе, које могу у покрету да се наводе, а што ће се радити заједно са Минском.

Вучић је указао и на нови одличан систем "Тамнава", 122 милиметара и 96 ракета у неколико минута, који је, каже, спреман за серијску производњу и наша војска треба да га прихвати.

Председник је истакао да је задовољан оним што људи у наменској индустрији раде и то пре свега на модернизацији, и то на оптици и навођеним и полунавођеним рекатама, што је, истиче, важно за нас.

"Мораће још додатно да се модернизује, а ми ћемо гледати како да помогнемо нашој наменској индустрији. Све у свему, нисам незадовољан", рекао је председник.

На питање шта је наследио у војсци и какво је био наоружање и војна опрема пре неколико година, Вучић је одговориода се зна шта је наследио, али да не жели пред гостима да говори о таквим стварима. 

Он није желео да говори о ситуацији на северу Косова и Метохије.

Истакао је да "није лака", али да ни то није тема данас, пред представником Ербаса.

"Нећу пред њима да причам о таквим стварима. Не што не смем. Могу то и пред Макроном и Меркеловом, али нећу да говорим о регионалној политици пред нашим гостима", истакао је он замоливши новинаре да та питања поставе неки други пут. 

"Нема слободе без модерне, снажне, опремљене армије" 

На сајму наоружања и војне опреме, пред посетиоцима је изложба одбрамбене индустрије Србије, чији је први и главни задатак развој и екомномија, али више од свега дужност да опреми, наоружа и припреми Војску Србије за њен задатак – одбрану слободе, поручио је министар одбране Александар Вулин.

Он се, како каже, у име 13.000 запослених радника одбрамбене индустрије захвалио председнику Србије Александру Вучићу, јер је чврсто веровао да та индустрија има будућност.

Вулин је истакао да је наменска индустрија Србије прошле године имала извоз већи од 500 милиона долара, у односу на 2011. годину, када је, каже, то било у три пута мањем обиму.

Захвалио је председнику што је, каже, веровао у своју индустрију и верује у своју земљу и војску.

Војска Србије је поносна што сарађује са одбрамбеном индустријом Србије, додао је Вулин.

Он је истакао да је мало народа који као српски знају шта значи слобода и да их је мало спремно да за слободу ураде све.

"Зато знамо да нема слободе без модерне, снажне, успешне и опремљене армије", подвукао је Вулин.

Сваки народ, који цени слободу, зна да мора да цени и воли своју војску, додао је Вулин.

"Пред вама је наша памет. Дајемо вам наше знање, оружје, муницију, али оно што нас је учинило великим – то не можемо да вам дамо – људе који чине одбрамбену индустрију и војску. За то, ипак, морате да се родите међу Србима", рекао је Вулин.

Генерлани директор "Југоимпорта СДПР" Југослав Петковић рекао је да то предузеће слави јубилеј 70 година постојања и да су данас после богате прошлости највећи произвођач и трговац војног наоружања и опреме у овом делу Европе.

Каже да су следили визију бившег премијера и сада председника Александра Вучића и министра одбране Александра Вулина и започели трансформацију да од највећег трговца постану и највећи произвођач.

Та визија, како је рекао, подразумева и то што је "Југоимпорт" кроз освајање нових технологија постао конкурентно предузеће на светским тржиштима.

"У последњих шест година инвестирали смо више од 100 милина евра у нове технологије и капацитете, а отворили смо и више од 1.000 нових радних места", нагласио је Петковић.

Додао је да се сада најсавременије фабрике за производњу одређених врста наоружања у Европи налазе управо у Србији и да "Југоимпорт" развија бројна војна средства која су остварила велики успех, од којих су нека већ у употреби, а нека ће се тек користити.

Захвалио је председнику Вучићу што је дошао на отварање сајма и истакао да "Југоимпорт" достојно представља могућност српске војне индустрије широм света.

Oткривено оклопно мултифункционално возило "деспот"

Председник Србије Александар Вучић упознао се на Деветом међународном сајму наоружања и војне опреме "Партнер 2019" са најновијим дометима српске одбрамбене индустрије.

Вучић је током обиласка поручио генералном директору предузећа "Јумко", које прави униформе и другу тексилну опрему за војску, Браниславу Трајковићу да ће имати пуно посла и да би требало да радницима подигне плате.

"Јумко" на сајму излаже свој нови производ, тзв. невидљиву тканину, коју не региструју термокамере, а која се користи за покривање наоружања и опреме.

"Имаћете много посла и снабдеваћете опремом Кобре и Војску Србије, тако да су се стекли услови да подигнете радницима плате", казао је Вучић.

У присуству председника откривено је оклопно мултифункционално возило "деспот", које је направио Технички ремонт из Братунца, а чији је прототип представљен на паради 9. јануара у Републици Српској. Пет возила "деспот" треба да буде испоручено до јануара МУП-у Републике Српске.

Вучић је разговарао и са Славеном Ристићем, генерaланим директором "ТР Братунац", који је казао да ће то возило имати десет одсто нижу цену него слична возила у истој класи.

Такође, председнику је представљен и амерички митраљез "миниган Дилон", а у његовом присуству је откривен лансер ракета "тамнава" – самоходни вишецевни модуларни лансер, који производи "Југоимпорт", а може да испали за само неколико минута 100 ракета.

Показали су председнику Србије и како ради телекомуникацијски ометач.

Такође, Вучићу су представљене две даљински управљане борбене станице, једноцевну "киклоп" и троцевну "кербер".

Председник ће присуствовати потписивању уговора о Сервисном центру између Ваздухопловног завода "Мома Станојловић" и "Ербаса", као и свечаном откривању хеликоптера Х-145М. 

Који су најзанимљивији експонати на сајму наоружања у Београду

На деветом сајму наоружања "Партнер" наступа 128 излагача – 96 из Србије и 32 из иностранства.

Изложено је 400 експоната које је пројектовао Војнотехнички институт. Између осталих модел авиона "сова", беспилотна летелица "стршљен", извиђачки дрон "пегаз", даљински управљива безпосадна платформа "милош"...

Александар Вучић ће присуствовати потписивању уговора о Сервисном центру између Ваздухопловног завода "Мома Станојловић" и "Ербаса", као и свечаном откривању хеликоптера Х-145М.

Према речима Александра Вулина, сајам "Партнер" је одлична прилика да се домаћа и светска јавност упознају са најновијим производима, технолошким могућностима и достигнућима предузећа домаће Одбрамбене индустрије, која ће бити представљена на сајму.

Примарни задатак српске одбрамбене индустрије је да опреми Војску Србије најсавременијим системима.

У току је опремање пешадијских јединица новом генерацијом оклопних борбених возила, стрељачким наоружањем, оптоелектронским системима, разним врстама нове муниције.

Земље учеснице су – Француска, Аустрија, Швајцарска, Финска, Шведска, Немачка, Италија, САД, Данска, Велика Британија, Босна и Херцеговина, Република Српска, Словенија, Хрватска, Чешка Република, Белорусија, Словачка и Србија.

Нови авион "сова" 

Руководилац развоја панчевачке "Утве" Александар Петровић наводи да је фабрика авиона из Панчева после више деценија самостално направила нови авион "сова".

"Фабрика 'Утва' на овом сајму излаже модел авиона 'сова' јер прави авион тренутно лети и врши развојна и сертификациона летна испитивања", наводи Петровић. 

Додаје да је у плану развој нове ултралаке летелице, али и мултифункционалног авиона који би био коришћен у војсци.

Истиче да је Србија једна од земаља која може самостално да испројектује, произведе летелицу, изврши летна испитивања.

Додаје да авион "ласта" користе две војске. 

Додаје да ће грађани на сајму имати прилику да виде 'Утвин' авион, беспилотни хеликоптер, беспилотне летилице.

Поред пословног, "Партнер 2019" ће имати и промотивни карактер – медијима и заинтересованој публици биће представљени најсавременији примерци наоружања и војне опреме.

Сајам ће од 25. до 27. јуна бити отворен од 10 до 17 часова само за пословне посетиоце, а у петак, 28. јуна, биће отворен и за грађанство у времену од 10 до 19 часова.

Цена улазнице је 350 динара, групна улазница кошта 200 динара, а цена паркинга је 150 динара по сату паркирања.

Покровитељ сајма "Партнер 2019", који траје до 28. јуна, јесте Министарство одбране Србије, суорганизатор ЈП "Југоимпорт СДПР", а извршни организатор је "Београдски сајам".

број коментара 9 Пошаљи коментар
(среда, 26. јун 2019, 11:45) - anonymous [нерегистровани]

Nemas pojma

NIje samo izgled naoruzanja bitan, tj. najmanje je bitan.

Sistem rukovodjenja vatrom, brzina paljebe, broj vojnika koji opsluzuju sistem, sistem uravljanja itd itd.

Sto se tice Sove elektonika je nova ima milion sitnica, sto ga cini drugacijim, novim u odnosu na predhodnika.

Avion MiG 29 koji smo mi imali do pre par god i ovi sad jedino imaju zajednicki izgled sve ali sve je drugacije.

(уторак, 25. јун 2019, 21:57) - anonymous [нерегистровани]

@Nije baš sve tako sjajno kako se predstavlja

Ocigledno niste upuceni. Vecina oruzja i orudja je vec izvozeno i izvozi se sirom sveta. Srbija svake godine izveze vise oruzja i vojne opreme nego sve bivse Jugo republike zajedno. To vam valjda nesto govori.
Sto ste tice Bratunca i vozila Despot, cemu ljubomorisanje? Pa napravite i vi nesto ako znate, a ne samo da omalovazavate tudje a niste u stanju da napravite tocak za oklopno vozilo kamoli nesto vise...

(уторак, 25. јун 2019, 21:36) - anonymous [нерегистровани]

575 000

HS....Hrvatskih smokresa(pistolja)......nije zaradilo vise dolara nego JEDNA Nora haubica.....pa neka gospodin provjeri koliko je Srbija prodala Nori i koliko ima naruđbi.......kad vec raspolaze informacijom o SAD vojnim magacinima.....mozda zna i o Africkim.....koje skladiste srpske Nore????

(уторак, 25. јун 2019, 20:39) - anonymous [нерегистровани]

Komentar o veličanstvenom izvozu srpskog oružja

2016. Hrvatska je proizvela u HS Karlovac i izvezla samo u USA ukupno 575.000 pištolja , a Srbija 12.800 !
Treba li komentar ? Podaci se mogu provjeriti u američkim vojnim magazinima.
Hrvatska je bila na 3. mjestu, a Srbija na 12. po izvozu pištolja u USA.

(уторак, 25. јун 2019, 18:56) - anonymous [нерегистровани]

@Seci, krpi

Pa to vam je praksa svuda u svetu, pogledajte kako je kod Amerikanaca. Napravili avion F-16 a kasnijom modernizacijom iz istog aviona nastalo je desetak verzija F-ova, sto ne znaci da je to isti avion, vec kud i kamo moderniji avion od prvog F-16. Isti slucaj je i sa visecevnim lanserima, artiljerijom itd.
Ako je nesto bilo izlozeno i na proslom i preproslom sajmu, pa se izlaze i na ovom to ne znaci ama bas nista. Ipak je vojna tehnika skup 'sport', ni u mnogo razvijenijim i bogatijim zemljama od Srbije ne izbacuju svake godine nove sisteme za vojsku, vec modernizuju i unapredjuju vec postojece. Nisu to automobili da svake godine izlazi nov model. Da ste samo svesni koliko je godina, novca i rada potrebno da bi se razvio i proizveo jedan slozeni borbeni sistem ne bi ovako pisali...
I za kraj, Srbiji su ne tako davno ('99-te) poravnali 95% fabrika vojne industrije. Vojna industrija nam je bukvalno podignuta iz pepela nakon agresije. I Srbija danas svake godine proizvede i proda vojne opreme i tehnike u vrednosti od milijardu 'necega' godisnje, vise nego sve druge Jugo republike zajedno kojima niko nije rusio vojne fabrike...Valjda vam to nesto govori!

(уторак, 25. јун 2019, 18:42) - pavle [нерегистровани]

pazljivo

Republika Srpska je poseban entitet (drugi entitet je Federacija BiH), unutar Bosne i Hercegovine. Kao poseban entitet nuzno je naglasiti ime tog entiteta. Kako je BiH, po svim karakteristikama, vise protektorat nego drzava u punom kapacitetu, to je jos jedan razlog za preciznije odredjenje o kom entitetu govorimo.

(уторак, 25. јун 2019, 18:36) - anonymous [нерегистровани]

Nije baš sve tako sjajno kako se predstavlja

Velika većina oružja prikazana na Sajmu još su u fazi prototipova bez ikakve naruđbe za serijsku proizvodnju. Dio oružja već davno prikazano i nije ništa novo. U Bratuncu sklepali nekakvo improvizirano oklopno vozilo i hvale se naruđbom od 5 komada. Ovakvi sajmovi i služe za hvalisanje, sajam se zatvori i nema nikakvih ozbiljnih naruđbi.

(уторак, 25. јун 2019, 16:28) - anonymous [нерегистровани]

Seci, krpi

Ubace vise raketa na lanser i odmah dobiju "novi" artiljerijski sistem Tamnava...
Da se ne lazemo - na ovogodisnjem sajmu neva ama bas niceg novog, sve su stari projekti.
I ovaj avioncic Sova - pa bio je vec prikazan na proslom Partneru 2017.
Istinski novitet je vozilo Despot 4x4 iz TRZ Bratunac. Pokazali su da su u stanju da proizvedu dobro oklopno vozilo u veoma kratkom roku i pronadju kupce za isto.

(уторак, 25. јун 2019, 15:29) - anonymous [нерегистровани]

Dve zemlje a jedna?

Zašto pišete Velika Britanija, BiH , Republika Srpska....itd! ?? Rep.Srpska je u Bosni i nije samostalna drzava iako bi to mozda mnogi hteli i voleli. Ali nije tako. Prema tome pisite realno a ne huškajte narod bespotrebno skrivenim rečima.