Младеновић: Радимо све да санирамо последице невремена

Помоћник градоначелника Београда Андреја Младеновић каже за РТС да је највећи узрок поплава које су задесиле насеља на левој обали Дунава велика количина кише која је пала током јучерашњег невремена у Београду, али да постоје и други разлози попут недостатка канализације, мале надморске висине, дивље градње и немара људи који затрпавају канале за одвод воде, преграђују их или граде објекте на њимa.

Андреја Младеновић је, гостујући у емисији "Око", рекао да је најтежа ситуација у насељима Борча, Овча, Котеж и Крњача.

"Ми смо од ноћас на терену заједно са грађанима, радимо на томе да ту воду некако одведемо од њихових дворишта и кућа, тих канала који су такви какви су и да санирамо што је пре могуће штету која је настала", додао је Младеновић.

Наглашава да су та насеља много нижа од Дунава и да је проблем свака велика киша и јачи пљусак.

"Оно што смо ми имали јуче то није био јачи пљусак, то је била озбиљна непогода – 104 литра по метру квадратном то до сада није забележено у кратком временском периоду неких сат или два колико је та киша падала", објаснио је Младеновић.

Та количина падавина је и један од главних разлога зашто је дошло до поплава у тим насељима, истакао је заменик градоначелника и навео да је у јуну прошле године за цео месец пало 35 литара кише по метру квадратном. "То говори колико је јуче било много воде и та вода није имала где да оде", додао је Младеновић.

"Највећа бољка леве обале Дунава недостатак канализације" 

Наравно, истакао је Младеновић, један од главних проблема је и недостатак канализације – фекалне и кишне.

"То је оно што је највећа бољка леве обале – они си нижи од Дунава, а нема канализације. Објекти су грађени без плана, углавном је то била дивља градња, улице су неправилног облика, значи нема те планске градње и то је озбиљан проблем", навео је Младеновић.

Постоји каланска мрежа, а Младеновић наглашава да се главни канали чисте, међутим проблем су мали канали поред улица које грађани затрпавају, бацају разни отпад, преграђују.

"Онда дођемо у ситуацију када се десе овакве падавине, та вода једноставно нема где да оде или споро одлази и имамо ситуацију да та вода улази у дворишта и куће и да створимо сами себи проблеме", рекао је Младеновић.

Јутрос смо у Пакрачкој улици делимично успели да отклонимо зачепљење које се налази испод Зрењанинског пута, навео је Младеновић и додао да ће наставити да раде на испумпавању воде.

Поручио је грађанима да буду стрпљиви, да се обрате општини са захтевом за пумпе и да ће се на тај начин пумпе распоређивати.

"Има више објеката који су угрожени, где има воде у дворишту или у окућници, мање у самим кућама, тако да има више објеката него што има пумпи у овом тренутку које могу да понуде", навео је помоћник градоначелника.

Додао је да су стигле пумпе из других места и да очекује да ће током ноћи и сутрашњег дана у потпуности успети да санирају и извуку ту воду. "Надам се да неће бити додатних падавина као јутрос што је био јак пљусак", додао је Младеновић.

"Четири улице морале да буду раскопане"

Истакао је да су четири улице морале да буду раскопане како би вода могла да отиче.

"Једноставно није било другог начина. Улице су вијугаве и неће бити лако ни када се буде градила канализација. Постигли смо договор са Европском инвестиционом банком за кредит од 45 милиона евра, колико ће обезбедити и Град Београд из буџета, а сигурно је да ће радови морати да се обављају фазно, јер сигурно неће бити могуће да се ради свуда у исто време", објаснио је Младеновић.

Нагласио је да је важно да су финансије обезбеђене, а "изградња канализационе мреже биће историјски тренутак за леву обалу Дунава".

"Након пуно празних прича, током последње четири године радили смо на пројекту и кредитној линији и нема сумње да је у питању један од највећих инфраструктурних пројеката у Београду", тврди Младеновић.

Говорећи о одржавању канализационих одвода, Младеновић је рекао да ЈКП "Београдски водовод и канализација" редовно чисти одводе, као и да ти радови сваке године почињу по завршетку зиме.

"Буџетом 'Водовода' су предвиђена средства за све локације на којима је потребно чишћење одвода, али очигледно да на неким местима то није било у потпуности завршено, а када се томе дода и заиста огромна количина падавина, онда је јасно због чега се на појединим деловима Новог Београда вода задржавала", указао је Младеновић.

Навео је да су добили информацију да није било дужих прекида у раду црпних станица, а да сада следи чишћење терена, али и борба за сузбијањем комараца.

"Било је проблема са комарцима и у претходном периоду, пре свега због неповољних временских прилика које погодују брзом размножавању ових инсеката, али и високих водостаја Саве и Дунава. Запрашивање, како из ваздуха тако и са земље, биће настављено, нарочито када је у питању каналска мрежа и неприступачни делови града", поручио је Младеновић.

На терену су и екипе Градског завода за јавно здравље, испитује се квалитет воде, пре свега због изливања септичких јама на левој обали Дунава, закључио је Младеновић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара