Са кишом “испливали“ и сви проблеми са канализацијом

Велика количина кише која пала претходних дана представља својеврсну екстремну ситуацију, каже Горан Родић из Грађевинске коморе. Родић је гостујући у Београдској хроници рекао да би то требало да служи за наук, како би они који изводе радове то извели тако да канализациона мрежа може да прими добар део кише.

Горан Родић каже да је идеална прилика да се сада ураде шахтови већег капацитета, како би могли да приме већу количину воде.

На левој обали Дунава, у Овчи, Борчи, Крњачи и Котежу, у 85 одсто случајева домаћинства нису прикључена на канализациону мрежу.

Према Родићевим речима, проблем је настао онда када је рађен пут према Зрењанину, јер добар део пута је изнад коте дворишта, тако да они који и желе да се прикључе на канализациону мрежу то не могу да учине.

"Годинама се прича да тај проблем општина Палилула мора да реши. Ми имамо већи проблем, морамо да урадимо такозвани интерцептер. Затварају се сви канализациони отвори у старом делу Београда, у Новом Београду и Земуну и сва фекална канализација се вуче у Велико село. Кад се буде пројектовало за Овчу и Борчу, мора да се види где ће та канализација ићи, да ли у Дунав или у Велико село", навео је Родић.

Ни луксузни објекти немају канализацију 

Додаје да је преко десет милиона квадрата нелегално грађено. 

"Постоје прописи, пројектовање, надзорни орган и онај ко даје употребну дозволу. Ако објекат нема канализацију, онда не може да се усели. Објекти који су нелегално грађени, а усељени су, мора да им се обезбеде вода и канализација, због осталих грађана. На Дедињу имате објекте који немају канализацију. Сад је идеална шанса да се то реши", истакао је Родић.

Према његовим речима, онај ко није спровео радове како би требало, он ће и да одговара.

"То што је прокисао Ада Мол, то је ствар инвеститора да то санира", додаје Родић.

Сада је, каже, пала велика киша, али капацитет канализације не одговара тренутном стању.

"Само је мало кише требало да падне да се на улице избаци и кишна и фекална канализација. Мора под хитно да се ураде пројекти над неуралгичним тачкама у граду, и да се канализационе мреже подесе према садашњим потребама", додао је Родић.

Најскупљи је људски живот и здрава средина 

То је, наводи, скупо, али је, каже, важнији људски живот.

"Знате шта све може да се доживи после овога када се помеша кишна и фекална канализација. То све треба да се дезинфикује. Приоритети морају да се знају, а то је здрава средина. Мора да се седне и да се дају приоритети, а не да чекамо да падне киша или да чекамо председника да интервенише, то мора општина да уради. Водовод и канализација су број један", истакао је Родић.

Према његовим речима ауто-пут је посебна прича, али је важна ствар и одржавање.

"То неко мора да одржава, највећи новац је у одржавању. Неквалитетно одржавање ће много да нас кошта. Изгубили смо људе који ће то да раде и предузећа. Град мора да поведе рачуна. Имате 400 мостова на подручју града Београда. Имате само једну фирму у држави која је лиценцирања за мостоградњу", навео је Родић.

Септичке јаме стварају клизишта 

Горан Родић додаје да су септичке јаме каписла која ће да покрене клизишта.

"У Београду је 2.000 клизишта, а колико је делова града без канализације. Сада је шанса. Градски оци морају да одреде приоритете и да се одвоји новац да се ове ствари више не дешавају", рекао је Родић.

Према његовим речима, проблем је што се не санкционише оно што би требало.

"Фирме које раде у Граду то све мора да претресу. Зато смо тражили да се лиценцирају фирме, да се легитимишу, да видимо ко су и шта су. Онда дођете у ситуацију да избијају гејзири на улицама. Тек ће бити велике паре за ово што се десило, и то наше паре, паре грађана", закључио је Родић.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи