Да се шахтови и сливници одржавају, штета би била мања

Дан након пљуска који је поплавио бројне улице и стотине зграда у Београду санира се штета. У градским службама кажу да је сва расположива механизација на терену и да раде најбрже што могу. У претходна три дана само једној осигуравајућој кући поднето је више од 100 захтева за надокнаду штете.

У Алексиначких рудара на Новом Београду вода је јуче достизала висину од метар и по. Поплављена је и улица и зграде.

Једна од станарки Ана Анђелић каже да су подруми и даље пуни воде, а људима који живе у приземљу уништен је намештај.

Девет породица живи у вешерницама у Алексиначких рудара 59. И кад је много мање падавина домови им буду поплављени. Јуче је вода достизала пола метра у стану Зорице Божић. За пет дана, три пута је поплављен.

"За два минута све је било под водом, из купатила је излазила, канализација – исто. Страва", прича Зорица.

Овај део Новог Београда налази се испод нивоа Саве и Дунава. Да се шахтови и сливници редовно одржавају – поплаве не би биле толико честе. У петак је отворен налог да Водовод очисти запушене сливнике, али станари кажу да радници још нису изашли на терен.

Једна од зграда, тако, нема струју јер је вода стигла и до електроинсталација. Има неколико стотина зграда у Београду које се данас боре са проблемима, кажу у Удружењу професионалних управника. Не раде лифтови, вода се није свуда повукла, а није лако ни пријавити проблем.

"Ја сам у једном тренутку био 54. на реду да пријави проблем. Педесет минута сам чекао да бих пријавио неисправност лифта због последица вађења воде из окна лифта. Пре три месеца је пријављено да се изврши редовно чишћење кишних колектора. Али, пошто Стамбено има много пријава, не могу да стигну и то се све своди на хитне интервенције, загушење цеви", истиче председник Удружења професионалних управника Београд Љубиша Баналачаки.

У градским службама кажу да је сва расположива механизација на терену и да раде најбрже што могу.

Највише захтева за надокнаду штете из четири општине

У претходна три дана само једној осигуравајућој кући поднето је више од 100 захтева за надокнаду штете.

Соња Марић из једне осиугуравајуће куће каже да највећи број пријава стиже из четири општине – Земуна, Новог Београда, Чукарице и Палилуле.

Поплављена је и култна књижара "Геца Кон". Оштећене су највредније књиге.

Директор предузећа "Просвета" Драган Миленковић је рекао да се у том делу књижаре налази библиотека "Просвете", стара издања и магацин књига, оних које се продају у књижари.

У књижари додају да нико од надлежних још није реаговао. И ово није први пут, са сваком јачом кишом вода стиже и до књижаре. Наводе да се вода слива из позоришта "Бошко Буха". Оштећена су им и два потпорна стуба, који држе целу зграду.

Метеоролози и за вечерас најављују обилне падавине. Није мало Београђана који са стрепњом гледају у небо. А и када се вода повуче, остаје талог – вишегодишње небриге и немара.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи