Дезинфекција и сузбијање комараца на поплављеним деловима Палилуле

Екипа Завода за биоциде и медицинску екологију започела је дезинфекцију поплављених објеката и сузбијање комараца и ларви на левој обали Дунава, на територији београдске општине Палилула. Невреме које је погодило територију Београда у последња 24 часа највећу штету причинило је житељима Борче, Овче и Котежа.

Директорка Завода за биоциде и медицинску екологију др Драгана Деспот апеловала је на грађане да и сами учине оно што могу – на првом месту да очисте канале и уклоне стајаћу воду из својих домаћинстава и окућница.

"Већ од јутрос наше екипе су на терену и ангажоване су на сузбијању одраслих форми комараца, а током дана 24 екипе раде на ларвицидном третману великих водених површина. Истовремено, почела је и подела ларвицида у облику таблета грађанима како би се сузбиле ларве које могу да се формирају у септичким јамама", рекла је др Деспот на конференцији за новинаре.

Објаснила је да је веона важно да грађани исушују све површине у својим двориштима јер и мала количина воде погодује женкама комараца да полажу јаја. Такође, потребно је облачити широку и светлу одећу, уз обавезно прскање заштитним средствима по отвореним деловима тела. Ефикасне су и мреже на прозорима.

"Завод третира јавне површине, али грађани много могу да учине у сопственим двориштима како се не би додатно увећавао број комараца", истакла је др Деспот.

Нагласила је и важност превенције и најавила додатна средства за сузбијање комараца. Такође је објаснила грађанима да поплављени објекти треба најпре да се очисте, након чега ће екипе Завода изаћи на терен да их дезинфикују.

Помоћник директора др Бранислав Пешић прецизирао је да је већ данас подељено више од 2.100 кутијица са таблетама за сузбијање ларви комараца у микрожариштима, првенствено у септичким јамама.

"Таблете су бесплатне, има их шест у свакој кутији, а деле их наше екипе 'од врата до врата'. Довољно је да се таблета само стави у тоалетну шољу, пусти вода и она ће отићи право у септичку јаму, где ће веома ефикасно деловати. Осим тога, могу се користити и на другим микрожариштима, то јест где се вода задржава неко време", истакао је Пешић.

Прецизирао је да је довољно да се једна таблета убаци једном месечно и додао да је овај облик ларвицида погодан и за кућне фонтане или старе базене.

Невреме које је погодило територију Београда у последња 24 часа највећу штету причинило је житељима Борче, Овче и Котежа. У насељима на левој обали Дунава пало је око сто литара кише по метру квадратном. Излиле се и септичке јаме. Ватрогасна спасилачка екипа током ноћи имала је 80 интервенција.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара