Последице невремена у Београду – поплављени вртићи, екипе на терену

Због обилних падавина које су погодиле Београд највећих проблема било је на територији општине Палилула, тачније у насељима Борча, Овча, Крњача и Котеж. Тамо су на терену припадници Ватрогасно-спасилачке бригаде Београд, активиран је и тим за испумпавање воде са пумпама великог капацитета. Ноћас је заседао кризни штаб Скупштине града Београда. Саопштено је да је 20 вртића поплављено и да је 6.000 домаћинстава било без струје. Ауто-пут је на сат времена био блокиран због огромне количине воде, градске улице у појединим тренуцима изгледале су као реке.

Припадници Сектора за ванредне ситуације у престоници су интервенисали 37 пута. Из поплављених објеката спасено је 12 особа.

Због обилних падавина, вода је преплавила окретницу трамваја у Блоку 45. Екипе ГСП-а јутрос су успеле да нормализују трамвајски саобраћај.

У насељу Борча из поплављених кућа спасено је седам особа. Тамо је пало највише кише по квадратном метру – чак 100 литара.

Градоначелник Београда Зоран Радојичић рекао је, гостујући у Дневнику РТС-а, да је лева страна Дунава критична и да су службе целу ноћ биле на терену и да сви дају свој максимум.  

Истиче да екипе на терену праве канале којима ће се евакуисати вода. Наводи да је предузеће "Београдски водовод и канализација" имало 275 интервенција на терену и да су се решавали најхитнији проблеми. 

Радојичић истиче да оволико воде за тако кратак период није пало ни 2014. године. Истакао је и проблеме нивелације терена и непланске градње без канализационе мреже који су, уз климатске промене, изазвали невоље за грађане. 

Поручио је грађанима да ће градске службе дати максимум да се у кратком периоду реше сви проблеми и да се дренира терен. Након тога ће уследити контрола јавног здравља и план дезинфекције и дератизације, а евентуално и уништавање комараца.  

Говорећи о поплавама на ауто-путу, Радојичић је рекао да су због огромних падавина две црпне станице испале из функције и да, када су оне поново профункционисале, ситуација се вратила у нормалу.  

Према речима градоначелника, четири трафостанице на Новом Београду не раде, а ноћас није радило девет. Нада се да ће ускоро у функцију бити враћене и те четири. 

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара