Последице невремена у Београду – поплављени вртићи, екипе на терену

Због обилних падавина које су погодиле Београд највећих проблема било је на територији општине Палилула, тачније у насељима Борча, Овча, Крњача и Котеж. Тамо су на терену припадници Ватрогасно-спасилачке бригаде Београд, активиран је и тим за испумпавање воде са пумпама великог капацитета. Ноћас је заседао кризни штаб Скупштине града Београда. Саопштено је да је 20 вртића поплављено и да је 6.000 домаћинстава било без струје. Ауто-пут је на сат времена био блокиран због огромне количине воде, градске улице у појединим тренуцима изгледале су као реке.

Припадници Сектора за ванредне ситуације у престоници су интервенисали 37 пута. Из поплављених објеката спасено је 12 особа.

Због обилних падавина, вода је преплавила окретницу трамваја у Блоку 45. Екипе ГСП-а јутрос су успеле да нормализују трамвајски саобраћај.

У насељу Борча из поплављених кућа спасено је седам особа. Тамо је пало највише кише по квадратном метру – чак 100 литара.

Градоначелник Београда Зоран Радојичић рекао је, гостујући у Дневнику РТС-а, да је лева страна Дунава критична и да су службе целу ноћ биле на терену и да сви дају свој максимум.  

Истиче да екипе на терену праве канале којима ће се евакуисати вода. Наводи да је предузеће "Београдски водовод и канализација" имало 275 интервенција на терену и да су се решавали најхитнији проблеми. 

Радојичић истиче да оволико воде за тако кратак период није пало ни 2014. године. Истакао је и проблеме нивелације терена и непланске градње без канализационе мреже који су, уз климатске промене, изазвали невоље за грађане. 

Поручио је грађанима да ће градске службе дати максимум да се у кратком периоду реше сви проблеми и да се дренира терен. Након тога ће уследити контрола јавног здравља и план дезинфекције и дератизације, а евентуално и уништавање комараца.  

Говорећи о поплавама на ауто-путу, Радојичић је рекао да су због огромних падавина две црпне станице испале из функције и да, када су оне поново профункционисале, ситуација се вратила у нормалу.  

Према речима градоначелника, четири трафостанице на Новом Београду не раде, а ноћас није радило девет. Нада се да ће ускоро у функцију бити враћене и те четири. 

број коментара 7 Пошаљи коментар
(понедељак, 24. јун 2019, 12:32) - anonymous [нерегистровани]

eih sad...

nije bitna kolicina vode koja padne , kako tako moze neko da kaze...da li ti imas prestavu koliko je 100 litara vode po kvadratu pa puta neznam koliko kvadratnik kilometara, lako je samo komenatrisati i iznositi svoja licna misljenja, do sad tolikih problema nije bilo, znaci da je funcionisalo e sad ne mozes nikog kriviti zbog tolikih padavaina i jednostavno nema krivca za to...

(понедељак, 24. јун 2019, 11:25) - anonymous [нерегистровани]

Istina

Istina je da smo nemarni po pitanju održavanja kanala i kanalizacije ali je isto tako istina da ni jedna kanalizacija ne može da primi u momentu ovoliku količinu vode i da krivicu ne treba svaljivati na ove ljude koji se maksimalno trude da prevazidju problem . Živim na zapadu i ovde se iste te stvari desavaju jer u vreme pravljenja tih kanalizacija niko nije mogao da predvidi ovolike padaline u ovako kratkom vremenskom periodu.

(понедељак, 24. јун 2019, 10:15) - anonymous [нерегистровани]

Bolje sprečiti,nego lečiti

Da Vama ja nešto kažem : Vi i Vaše službe trebalo bi da pre nevremena izadju iz kancelarija i iskontrolišu kišnu kanalizaciju ,propuste, rigole ,rešenke itd . Nije opravdanje u velike količine kiše koja padne !!!!!

(понедељак, 24. јун 2019, 10:14) - Mile [нерегистровани]

Rekordi.

Nastavljamo da pravimo najveće rezultate u novijoj istoriji Srbije. Ovaj put u nivou vode.

(понедељак, 24. јун 2019, 08:41) - Radonja [нерегистровани]

kontrola

I " bice sve pod kontrolom", kazace Vesic

(понедељак, 24. јун 2019, 08:33) - Saveta [нерегистровани]

Potop

Baš su se pripremili!

(понедељак, 24. јун 2019, 08:14) - Maja [нерегистровани]

Ma sve je bilo pod kontrolom

Reče Vesić.