Роботи из Косовске Митровице

На факултетима Универзитета у Приштини, са привременим седиштем у Косовској Митровици, има око 10.000 студената. Ове године највеће интересовање је за Медицински и Технички факултет. Студенти Техничког факултета екипи РТС-а приказали су део вештина које су стекли.

Роботи су спремни за практични рад, студенти их склапају, програмирају, уз помоћ ментора. Користе их на предавањима, за презентације.

"Могу да опонашају наше покрете, да имају визуелно препознавање наших покрета и онда исто то понављају. Контрола робота је могућа преко рачунара и преко смарт телефона", објашњава Јован Вукашиновић, студент мастер студија.

Студенти овог факултета имају најсавременију опрему, помаже држава, а и сами припремају пројекте, конкуришу код међународних донатора.

Опремљена је и комбинована лабораторија за обновљиве изворе енергије.

"То су фотонапонски панели и енергија ветра, учимо студенте да полако постану инжењери будућности који се полако окрећу од класичних извора ка обновљивим изворима", каже за РТС Небојша Арсић, декан Техничког факултета у Косовској Митровици.

На основним студијама имају 18 програма, мастер и докторске, свој ТВ студио и Центар за развој каријере. Студенти који се ангажују у центру и током студирања пронађу посао, а тако и практично уче да планирају, израде софтвер.

"Ми овде немамо конкретно развијени ИТ сектор односно немамо фирме које се баве производњом софтера, па студенти немају могућност да нађу праксу овде, а пракса је изузетно битна да би се напредовало", истиче студент Филип Јанаћковић.

Владимир Максимовић са докторских студија каже да Факултет техничких наука има студентску телевизију која се бави искључиво образовним, научним и едукативним садржајима.

"Трудимо се да пратимо тренд и оно што је студентима и шире занимљиво", наводи Максимовић.

Студент Дарко Изгаревић каже да су услови на факултету одлични и сваког дана све бољи.

"На сваком од десет факултета, на 106 студијских програма, на свим нивоима академског студирања образујемо младе људе који ће бити способни да самостално започну или одрже своје животе и своја радна места", поручује Здравко Витошевић, ректор Универзитета у Приштини, са привременим седиштем у Косовској Митровици.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво