Град се сручио на Банат и код Горњег Милановца, ванредно у Чачку

У селу Дружетићи код Горњег Милановца град је причинио штету у воћњацима, а оштећени су неки црепови и пластеници. Невреме је захватило и део територије Града Чачка, па је проглашена ванредна ситуација. На југу Баната пао је град величине тениске лоптице. У деловима Крагујевца настале бујице на улицама. У Београду пада јака киша и грми.

У сувоборском селу Дружетићи код Горњег Милановца, око 14.30 град је за петнаестак минута причинио штету у воћњацима, а оштећени су неки црепови и пластеници.

Неке градљике су, према речима мештана Дружетића, биле величине тениске лоптице.

У Штабу за ванредне ситуације Општине Горњи Милановац потврдили су за РТС да се град сручио и у селима Гојна Гора и Каменица.

Процена штаба је да су комади леда понегде имали пречник и до шест центиметара.

Невреме је захватило и део територије Града Чачка, па је град величине тениске лоптице забележен и у селу Горња Горевница, Миоковцима, Липници, Виљуши.

Поред штете на усевима, град је оштетио и црепове на објектима, а има штете и на аутомобилима.

Градоначелник Чачка је, на предлог Градског штаба за ванредне ситуације, донео одлуку о проглашењу ванредне ситуације на целој територији града.

Братислав Зечевић, начелник градског Штаба за ванредне ситуације Чачка рекао је да су ванредну ситуацију прогласили јер се Чачак налази у црвеној метео зони.

"Све машине морају нам бити доступне док траје ванредна ситуација", рекао је Зечевић.

У појединим деловима Крагујевца већ су настале бујице на улицама, кишна канализација се излила.

Kрагујевац – поплављена дворишта, куће и улице  

Јака киша, погодила је Крагујевац и направила велике проблеме, углавном у ободним деловима града. Поплављене су и улице у нижим пределима Крагујевца, али је настала штета, ефикасним радом свих служби, добрим делом, већ санирана. Нико од грађана није био угрожен.

За само један сат, пало је око 40 литара кише по метру квадратном. Кишна канализација и канали, нису могли да приме толику количину воде, која је продрла у дворишта, куће, пословне објекте, основну школу.

"Вода је била неких 60, 70 сантиметара, великом брзином је навирала. Нешто што смо могли да спасимо, спасили смо, углавном све је угрожено", испричао је Иван Јанковић из Грошнице.

Драгана Мијовић, директорка Основне школе "Наталија Нана Недељковић" навела је да је брзом интервенцијом ватрогасне бригаде, вода испумпана из подрумских просторија.

Претпоставља, каже, да је и спречено продирање влаге у учионице.

Највеће штете су у насељима Грпшница, Белошевац, Ердеч, Ждраљица, Илићево. Са неасфалтираних улица, вода је нанела тампон на главне саобраћајнице.

"У одређеном тренутку дошло је до отежаног кретања на улицама првог приоритета, међутим, верујте, муњевитом брзином, смо све то отклонили", истакао је Зоран Кочовић, начелник Управе за ванредне ситуације МУП-а Србије.

Кочовић додаје да су службе нормализовале саобраћај и живот у самом граду Крагујевцу.

"Мислим да ћемо се фокусирати након овога што се вечерас десило баш на ове улице које су најугроженије и да ћемо, вероватно, сва средства потрошити за то", рекао је градоначелник Крагујевца, Радомир Николић.

Комплетна механизација и људство крагујевачког комуналног сектора и даље је у стању пуне приправности и током ноћи радиће на санирању последица невремена.

Најављено невреме стигло је и у Војводину.

На југу Баната пао је град величине тениске лоптице. Како је објавила Војводина Метео, око 16 сати пао је град у местима Јаношик, у Банату, као и у Иланџи и Новом Козјаку.

У Београду пада јака киша и грми, а вода отежава саобраћај на ауто-путу.

Невреме, праћено јаком кишом помешаном са ситним градом, грмљевином и муњама, задесило је вечерас делове Поморавскопг округа, а највише Деспотовац, делове Ћуприје и Јагодине.

Главом улицом Деспотовца тече река, а вода је ушла у подруме десетине кућа, изјавио је мештанин Деспотовца, који покушава да спречи долазак велике количине воде са железничке пруге у двориште његове куће.

На државном путу Другог реда, Деспотовац-Ћуприја много је воде, а бујица са околних њива, које су готово све под водом, на пут су местимично нанеле велику количину земље, муља и камења.

Републички хидрометеоролошки завод упозорио је раније на локалну појаву јаких пљускова са градом и олујним ветром од данас до 25. јуна.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво