Раданска села још живе

У летњим месецима села на Радан планини оживе. Људи који су се шездесетих година прошлог века због лоше инфраструктуре одселили у градове, нису запостављали своја породична имања и данас се они и њихови потомци полако враћају. Мештани села на Радан планини много очекују од нове стратегије развоја села, а за све њих посебан значај има изградња нове саобраћајнице која ће спојити две стране Радана, односно Царичин град и Ђавољу варош.

И данас се радо окупљају поред основне школе некадашњи школски другови у свом селу Ивању на Радан планини. Успомене су још живе, а још је ту и њихова рођака и комшиница, деведесетједногодишња Јевросија Радосављевић Љубић.

"Лепо се осећам као у 20 година, све знам, све памтим", истиче Јевросима Радосављевић Љубић из села Ивање.

Ратко Ђорић из села Ивање каже да је 1958. године био ђак школе. "То је врело кувало, кувало је од народа", додаје Ђорић.

У Ивању има сто кућа, а становника нешто преко 30. У летњим месецима овај број се скоро утростручи. Домаћинства се обнављају, а људи који данас живе у Лесковцу, Нишу, Београду, нису напустили породично имање.

"Нема пут, нема струја и онда су наши очеви правили куће у Лесковцу, Нишу, Београду", објашњава Сокол Соколовић.

Братољуб Цветковић, успешан пословни човек, у родном селу је обновио цркву, основну школу и имање свог деде Милутина.

"Волим село, најлепше године мог живота сам провео у овом селу. Ту сам се родио, момачке дане сам ту проводио, прве љубави сам ту имао и како да не уложиш у ово", каже Братољуб Цветковић.

Љиљана Цветковић наглашава да мало времена имају да бораве у Ивању.

"Када дођемо увек смо у журби, у раду, врло мало времена је за одмарање. Надам се да ћу дочекати пензију да дођем што пре овде", истиче Љиљана Цветковић.

Раданска села још живе. Млади који су се вратили баве се пољопривредом. Много се овде очекује и од стратегије за опоравак српског села. Први значајан корак је изградња саобраћајнице која ће повезати Царичин град и Ђавољу варош, односно Сијаринску, Пролом и Куршимлијску бању. Новац је обезбеђен, пројекат урађен и радови би ускоро требало да почну.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи