Триван: Мали хероји недовољни за похвалу животне средине

Министар за заштиту животне средине Горан Триван каже за РТС да су Београд и Србија пуни малих хероја, само је проблем што их још нема довољно да бисмо се животном средином похвалили.

Горан Триван истиче да у случају посечених стабала која су стављена на камион без таблица где се гради вештачка стена код СЦ Кошутњак, а која су изазвала бурне реакције на друштвеним мрежама, нема ничег нелегалног, јер иза тог пројекта стоје Влада и Министарство спорта.

Горан Триван је истакао о и да ће одговарати свако ко нелегално посече дрво, али да је некада то неизбежно зарад пројеката.

"Дрво је обновљив ресурс. Тамо где нешто треба да изградимо, сасвим је у реду да се одређени број стабала за који стучњаци кажу да могу и треба да се посеку, посеку. Али је важније да троструко више посадите стабала. Да је Београд то радио уназад 30, 40 година ми не бисмо имали оволико непошумљености", рекао је Триван гостујући у "Београдској хроници".

Поплаве се дешавају и дешаваће се, град једноставно не може да прими толику количину воде, те је стога неопходно да локалне самоуправе уложе новац, како би инсталације могле да приме ту количину воде, које се очекују у даљој будућности, наводи Триван.

Нејасно је чија је одговорност за последице које се дешавају услед обилних пљускова претходних дана.

"Јако бих се радовао да надлежности вода и шума у Србији припадну Министарству животне средине, јер ми немамо проблем да дођемо свуда и причамо о било ком проблему, чак и кад сами нисмо савршени у свему томе", истакао је министар Триван.

Према његовим речима, контролисање и позивање на одговорност додатно комликују проблеми у законодавству и недовољан капацитет људи за тај посао.

Поглавље 27 у преговорима са Европском унијом се односи на заштиту животне средине, шуме и воде

Триван додаје да се не може ефикасно управљати водама, када Министарство животне средине има део надлежности, део пољопривреда, а део предузећа која су исцепкана са својим надлежностима.

"Немогуће је све то хармонизовати. Много је лакше, не идеално ни тада, када имате једну пирамиду, у оквиру које се зна ко је тај ентитет који управља тиме, и који може имати потпуну контролу", казао је Триван.

Триван наводи да новац од еколошких такси углавном иде у буџет, ако је легалан и обично се враћа у живоtну средину.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво