Нико не чује апел Гораждевчана, настављено одлагање опасног отпада

Јутрос је у погону бившег комбината коже и обуће у Гораждевцу допремљено још четири шлепера хемијског отпада. Шлепери су стигли у пратњи ватрогасаца, косовских безбедносних снага и косовске полиције, јавља "Радио Гораждевац". Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић упутио је подршку мештанима Гораждевца и изразио велику забринутост због могућег угрожавања њиховог здравља услед допремања и складиштења опасног хемијског отпада у ту малу српску еклаву у Метохији.

Због одлагања хемијског отпада, житељи Гораждевца, Почешћа, Враговца и Бабића протестовали су шест пута.

Они су у неколико наврата истакли да сумњају да је у питању решење које није валидно и да је предмет корупције власника фирме и надлежних органа, јавља Радио Гораждевац.

Најавили су предавање потписане петиције међународним представницима на Косову. 

Милош Димитријевић, представник Српске листе и привременог органа у општини Пећ, затражио је да се хемијски отпад измести.

"Тражимо и апелујемо на све међународне снаге да уложе много више труда да изместе ове опасне материје из ове фабрике, због нас и наше деце", поручио је Димитријевић.

Катастарска зона у којој је власник фирме SWIS Незаим Шаља од надлежног министарства 2018. године добио решење за складиштење овог материјала у катастарској зони која не обухвата Гораждевац. 

Шаља није одговарао на телефонске позиве новинара Радио Гораждевца

Опасни материјал хитно изместити са територије Гораждевца 

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић упутио је подршку мештанима Гораждевца и изразио велику забринутост због могућег угрожавања њиховог здравља услед допремања и складиштења опасног хемијског отпада у ту малу српску еклаву у Метохији.

"Ово је последња у низу акција привремених институција у Приштини, овог пута нереаговањем, која угрожава физички опстанак Срба у Покрајини и која показује да политичким представницима косовских Албанаца није стало до изградње поверења и заједничког живота на Косову и Метохији", истакао је Ђурић.

Додаје да данашње допремање и смештање још четири шлепера хемијског отпада на исту локацију у Гораждевцу потврђује досадашње сумње мештана да се не ради о наивном поступку приштинских власти.

"Позивам Кфор и међународну заједницу да реагују и уразуме појединце у Приштини, и да се опасни хемијски материјал измести са територије Гораждевца, поготово имајући у виду да решењем за складиштење опасног материјала, које је албански власник фирме SWIS добио од надлежног министарства, довожење и уништавање таквог отпада није предвиђено у катастарској зони Гораждевац", поручио је директор Канцеларије за КиМ.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво