Светски дан избеглица, уручени кључеви 270 станова

У Камендину су уручени кључеви 270 станова за избеглице. Министар спољних послова Ивица Дачић наводи да је данас значајан дан за 270 породица јер ће након више деценија добити свој кров над главом. Вредност радова је 7,9 милиона евра, а средства су обезбеђена из донаторског Фонда Регионалног стамбеног програма, чији је највећи донатор Европска унија. У Србији је највише избеглица из Хрватске и Босне и Херцеговине.

Ивица Дачић је на свечаности тим поводом рекао је да изградња станова људима који су стрпљиво чекали, не само ове две непуне године да се изградња заврши, већ ,прошли кроз више од двадесет година избеглиштва и немања свог крова над главом, због рата и прогона, најпригоднији начин да се обележи 20. јун, Светски дан избеглица.

"Данас је за све нас веома значајан дан, јер ћемо уручити кључеве за изграђених 270 станова, вама који сте стрпљиво чекали не само ове две непуне године да се изградња заврши, већ сте прошли кроз више од двадесет година избеглиштва и немања свог крова над главом, због велике несреће која вас је задесила – рата и прогона са којима сте морали да се суочите", рекао је Дачић.

Подсећа да је Камендин други по обиму пројекат који је завршен у оквиру Регионалног стамбеног програма. Први, овог значаја и величине, завршен је у Овчи, где је 2018. године усељено 235 избегличких породица.

"Тренутно се гради 267 станова у Ветернику, у Новом Саду, и 169 у Старој Пазови, где смо такође поставили камен темељац. Укупно се, у оквиру Потпројекта 5, гради 827 станова у 25 јединица локалне самоуправе широм Србије. Мислим да ово потврђује обим и озбиљност, као и континуитет у приступу решавању овог проблема", навео је шеф српске дипломатије.

Градоначелник Београда Зоран Радојичић рекао је да је у Београду тренутно око 6.700 избеглица и расељених. Истакао је да ће 133 стана у насељу Др Ивана Рибара на Новом Београду и 250 станова у Овчи бити усељиво 2021. године. 

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић обишао је Центар за смештај страних малолетних лица без пратње родитеља или старатеља у Београду и том приликом разговарао са корисницима који су смештени у овој установи.

"Влада Републике Србије и ресорно министарство пружају подршку и улажу максималне напоре у оквиру својих могућности како би помогли малолетним мигрантима без пратње. Свако дете има свог водитеља случаја у Центру за социјални рад, који брине о њему. Дужност и обавеза Републике Србије је да малишанима, који нису својом вољом напустили своје домове, пружимо најбоље могућности за живот док бораве у Србији", рекао је министар.

Ђорђевић је истакао да се у овом тренутку у три завода у Србији, која су у ингеренцији Министарства, као и у невладиним установама налази 451 дете без пратње.

Од прогона и сукоба прошле године побегло је 70 милиона људи, највише за скоро 70 година постојања УНХЦР-а. Представник Високог комесара УН у Србији Ханс Фридрих Шодер рекао је за РТС да је удвостручен број присилно расељених људи широм света у последњих 20. година. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво