Највеће невреме од 2014. – оштећени аутомобили, запушени сливници

Све комуналне службе раде на отклањању последица невремена, које је у среду захватило Београд, изјавио је заменик градоначелника Горан Весић.

Горан Весић је, након састанка са директорима јавних предузећа и шефовима комуналних служби у Скупштини града Београда, истакао да се показало да Град Београд добро функционише у ситуацијама, попут јучерашње, које нису уобичајне.

"Невреме које је јуче захватило Београд било је највеће од катастрофалних поплава 2014. године", рекао је Весић након састанка који је, како је навео, одржан да би се проверило шта је ноћас урађано на санирању последица јаког невремена и поделили задаци за данашњи дан.

Указао је да никада, у тако кратком интервалу, у новијој историји није за 35 минута пало толико много кише у престоници Србије што је направило доста проблема у функционисању града.

Додаје да је до јутрос на терену било око 700 радника различитих предузећа који су отклањали последице невремена – од "Градске чистоће", до "Београдског водовода и канализације", "Зеленила Београд", "Паркинг сервиса", "Београд вода" ...

Указао је да је "Зеленило Београд" имало око 70 пријава и да су њихови радници током ноћи успели да отклоне све дрвеће које је пало на саобраћајнице, као и све гране које су заустављале саобраћај.

Заменик градоначелника је навео и да је добијено девет пријава за оштећење аутомобила, које ће град надокнадити, тамо где је реч о јавним површинима.

Додаје да је Градска чистоћа имала посла са око 42 подземна контејнера, који су купљени пре пет година и који су се отворили током олује.

Сви они су санирани, навео је Весић додајући да ће данас Београдски водовод и канализација, заједно са радницима Градске чистоће, чистити шахтове и сливнике, где се током невремена накупило доста муља и песка.

"Тако да ћемо данас завршити тај посао како током нових падавина, које се очекују током дана, сливници не би били запушени", поручио је заменик градоначелника.

Весић је најавио радове и у деловима града који се сматрају критичним и где се, чак и приликом мањих падавина од јучерашњих, скупља и теже отиче вода.

Истиче да током јучерашњег невремена није радило 96 семафора јер није било струје, али је рекао да је већина поправљена током ноћи.

"У овом тренутку не ради 13 семафора", указао је заменик градоначелника и најавио да ће сви семафори бити поправљени до 15 сати и стављени у функцију.

Поред тога, као је навео, "Београд пут" и "Путеви Београда" контролишу путеве, а радиће се на реконструкцији улица у којима је причињена штета.

Заменик градоначелника је позвао грађане да, пошто се наредних дана најављују нове падавине, слушају упутства јавних служби о томе како да се понашају и најавио да ће се градске службе наставити данас да раде на санирању последица.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(четвртак, 20. јун 2019, 15:09) - Воронцов [нерегистровани]

Што се тиче воде то је лако објашњиво

На олују се не може утицати нити на то шта ће она учинити. Слично је и са градом , не може се изгледа ни на њега значајно утицати јер противградне ракете изгледа да су за силне облаке исто што и петарде. Али са водом је све јасно. Ако су цеви за одвод кишнице недовољне или још заглављени шахтови и одводне цеви онда куда ће вода тећи него право улицом и носити што год стигне зависно од јачине бујице.