На декларацији памук, а "под руком"...

Најпријатнија одећа је од природног материјала и то је нарочито важно када се купује за децу. Памук је најчешћи избор сваког купца. Многи га препознају "под руком", а шта кад рука каже једно, а на декларацији пише друго, коме се онда верује?

Тржишни инспектор Славиша Петковић је гостујући у Јутарњем програму РТС-а навео да постоји више аспеката у контроли текстилне индустрије.

"Тржишна инспекција у оквиру своје надлежности са четири аспекта контролише текстилне производе. Један од аспеката је контрола усаглашености производа – тј. тачности декларације да ли су подаци који се налазе на декларацији производа тачни, да ли су у складу, да ли имају пратећу документацију, да ли су потпуни. Други део који ми контролишемо је контрола безбедности одеће намењене деци. Трећи аспект је сива економија – нерегистроване фабрике, нерегистровани трговци који покушавају нелегално нешто да зараде. И четврти аспект је контрола заштите права интелектуалне својине", објашњава Петковић.

Додаје да је тржишна инспекција током 2018. шест месеци контролисала усаглашеност производа, да је урађено преко 500 контрола, и прегледано више хиљада производа.

"Тржишни инспектори су се одлучили приликом тих контрола да у 265 ситуација узму узорке и да узорке дају акредитованој лабараторији како би утврдили да ли је податак о сировинском саставу тачан. Утврђено је да је, од 265 урађених анализа, 91 анализа показала да нису били тачни подаци наведени на декларацији", објашњава Петковић.

Неправилности код малих произвођача 

Истиче да су те направилности утврђене широм Србије и да се у великом броју налазе код малих фабрика и радионица.

"Велики произвођач има комплетну инфраструктуру, проверу улазне сировине, стандардизацију, има проверене добављаче. Док се мали произвођачи сналазе на тржишту, раде мање серије, не стижу или им је можда скупо, али ипак свему томе они доводе потрошача у заблуду", објашњава Петковић.

Додаје да тржишна инспекција у складу са својим овлашћењима нема право да заплени робу, али је ставља ван промета.

"Ми смо ставили око 10.000 текстилних производа ван промета у оквиру ове активности вредности око седам милиона динара. Трговац, произвођач или увозник може да тај производ дâ на уништење у складу са еколошким прописима или да тај производ доведе у исправно стање, а то значи да на сам производ стави правилну информацију јер је основно право потрошача да буде информисан", објашњава Петковић. 

Истиче да трговац мора да зна из ког ланца набавља и да мора да створи услове да само продаје производе за које засигурно зна да су сигурни. Додаје да је одговорност трговца мања од увозника и произвођача. 

Истиче да велики брендови неће да ризикују и кваре свој бренд, да доводе своју репутацију у питање.

Говорећи о копијама брендова истиче да тржишна инспекција ради и заштиту права интелектуалне својине.

"Већина брендова који су познати на нашој територији поднели су захтеве и тржишна инспекција перманентно контролише да ли се на тржишту налазе копије. У току 2018. смо имали негде око 3.000 текстилних производа које смо повукли са тржишта зато што су били предмет повреде права интелектуалне својине", објашњава Петковић.

Поручује да је у ланцу производње свако одговоран и саветује да се купци обрате инспекцији ако утврди било какву неправилност производа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи