Недељковић: Матурантима није место на улици, неко им је ставио речи у уста

Весна Недељковић из Републичке уписне комисије каже да је најгоре уписати децу на основу бодова из школе, јер нису исти критеријуми у свим школама. Матурантима који су протестовали поручује да им није место на улици. Неко их је подстакао да дођу испред министарства и ставио им речи у уста, рекла је Недељковићева.

Председница Републичке уписне комисије Весна Недељковић, из Министарства просвете, наводи да је истрага о крађи теста из математике још у току и да се очекује да још информација изађе на видело.

Истрагу о штампарији спроводе МУП и БИА, док министарство додатно проверава београдску школу коју похађа око 2.000 ђака.

Недељковићева објашњава да се од јануара улази у процедуре у вези са завршним испитом, када се и проглашава тестом високог ризика. У мају почињу разговори са МУП-ом, затим се иде у штампарију, проверавају мртви углови, радници се претресају при изласку и повратку у просторију, припадници МУП-а и БИА присуствују штампању.

Истиче да се поставља питање како је унет телефон у штампарију, да ли је особа добро прегледана и како то нико није приметио.

"Имамо људски фактор, дрзнуо се и урадио нешто да би помогао свом детету. Како можете очекивати да оно неће поделити са другарима? Крађа је крађа. Угрожено је 70.000 ученика, пута број родитеља", рекла је Недељковићева.

Циљ теста је био да се утврди колико има вуковаца и какав успех они на пријемном испиту постижу.

"Професионалном и људском чашћу гарантујем да је најгоре уписати децу на основу бодова из школе. Није исти критеријум у свим школама", рекла је Недељковићева и додала да се увођењем нових стандарда, евалуација и интерним проверама може уједначити критеријум.

Већ следеће године тест би могао да се ради електронски. Тада би само неколицина људи имала приступ тесту, а полагало би се пред камерама. "Онда ћемо имати тест који је гарант да су постигнути резултати прави резултати", навела је Недељковићева.

"Победа система"

Весна Недељковић је матурантима који су претходна два дана протестовали поручила да ђацима није месо на улици.

"Брине ме што они могу да изговарају реченице које су изговарали на протесту, што пале слике, јер то је говор мржње. Треба да се учимо вредностима, каква је порука ако ставите фантомку и палите слику? Брине ме чињеница што то чине деца, а нису крива деца, већ одрасли. Неко их је подстакао да дођу испред министарства и ставио им речи у уста. Слушала сам девојчицу која је говорила, оно није реченица коју може дете са 14 година да изговори, то је политички памфлет", рекла је Недељковићева.

Указала је да су надлежни успели да се организују и да је за само један дан померен датум завршетка завршног испита. Победио је систем, истакла је Недељковићева.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво