"Култура и уметност посебно важни за однос Србије и Француске"

Премијерка Ана Брнабић посетила је Културни центар Србије у Паризу, где је обишла изложбу "Сава Шумановић и тајна под куполом" Галерије Матице српске. Култура и уметност од посебног су значаја за односе Србије и Францунске, поручила је Брнабићева и додала да ако нас је нешто повезивало, осим борбе за исте вредности, то су уметници.

Изложба "Сава Шумановић и тајна под куполом" отворена је у мају поводом обележавања 180 година дипломатских односа између Србије и Француске.

Приказана је и кратка видео-презентација платформе "Србија ствара", коју је покренула Влада Ане Брнабић, а чији је део и Галерија Матице српске.

Брнабићева је на пријему рекла да је ово година у којој две земље славе 180 година дипломатских односа и у којој ћемо после више деценија поново успоставити блиске, традиционално добре односе.

"Преци су нам оставили братске односе. Увек смо се борили за исте вредности, а улога нас политичара да те односе очувамо и као такве оставимо будућим генерацијама", рекла је Брнабићева.

У том смислу су, како каже, веома су важни састанци које је данас имала у Паризу, као и предстојећа посета председника Емануела Макрона Србији. 

Култура и уметност од посебног су значаја за односе две земље, додала је Брнабићева.

Ако нас је нешто повезивало, осим борбе за исте вредности, каже Брнабић, то су уметници – од Саве Шумановића до Владе Величковића, који је присуствовао пријему.

Поред политичке трансформације земље, приоритет Владе Србије су уметност, култура, знање, иновације, истакла је Брнабићева и додала да су данас, за разлику од ранијих времена, министарства која показују снагу једне земље – министарства образовања и културе. 

Пријему су присуствовали многобројни представници политичког, културног и уметничког света Париза. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво