Подршка Француске Србији у борби са климатским променама

Борба са климатским променама захтева да се укључи држава, цивилни сектор и пре свих становништво, а за то је кључно освајање обновљивих извора енергије. То је и главни задатак пројекта "Караван за климу" који су Фрацуска амбасада и Институт покренули као подршку Србији у том послу.

Србија има огроман потецијал обновљиве енергије. А све видљивије климатске промене захтевају и брже и веће коришћење тих ресурса како би заштитили животну средину. Из Француске стиже подршка.

Амбасадор Француске у Србији Фредерик Мондолони истиче да сви треба да крену у освајање обновљивих извора енергије. "Ова акција је стална, мора да траје 24 сата како би се смањила концентрација угљен-диоксида", додаје Мондолони.

Наводи да је план да се већ током предстојеће посете француског председника Србији, потпише споразум о коришћењу геотермалних извора између енергетске компаније из Стразбура и АП Војводине.

Последњи извештаји показују да ће Европска унија до 2020. успети да обезбеди 20 одсто енергије из обновљивих извора. И Србија напредује – све је више енергије из ветра и биомасе.

Сакеларис Хурдас из Делегација Европске уније у Србији подсећа да је Брисел прописао нову Директиву о обновљивој енергији – бар 32 одсто енергије из обновљивих извора до 2030. године.

Решење проблема захтева иновације које ће заменити прљаве технологије. Али и укључивање приватног сектора који ће улагати у зелену економију, што ће подстаћи раст бруто друштвеног производа.

Жарко Петровић из Програма Уједињених нација за развој (УНДП) каже да је то веома важно подвући из два разлога – цене обновљивих извора енергије падају у свету и улагање у обновљиве изворе енергије доприноси отварању нових радних места.

А простора за инвестирање у тој области има у целој Србији. Подаци УНДП показују да је чак 111 наших иноватора предложило идеје за смањење ефеката стаклене баште тамо где је најнеопходније – а то су локалне средине.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи