Сексуално насиље је злочин, поштујмо сваку жртву

Влада Србије посвећена је борби против свих облика насиља и снажно подржава све активности усмерене на спречавање сексуалног насиља почињеног у оружаним сукобима и конфликтима, као и кажњавање починилаца, поручила је потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић. Министар спољних послова Ивица Дачић истиче да је сексуално насиље у конфликтима пример најокрутнијих метода ратовања и најсуровијих појава које прате оружане сукобе.

Зорана Михајловић, која је и специјална изасланица Владе Србије за питања сексуалног насиља у конфликтима, додала је да је у питању проблем који погађа читав свет и да се једино заједничком сарадњом може испунити циљ, "а то је пружање подршке жртвама и достизање правде", наводи се у саопштењу из кабинета потпредседнице Владе.

"С једне стране, неопходно је да радимо на пружању свеобухватне подршке женама жртвама сексуалног насиља и њиховој деци, да се боримо против стигматизације и осуда у друштву, а с друге, да учинимо све да се такви злочини не понове. Данашњи дан само је подсетник да ниједној жени то не сме да се опет деси, без обзира на то којем народу или вери припада", рекла је Михајловићева.

Генерална скупштина Уједињених нација усвојила је у јуну 2015. године резолуцију о проглашењу 19. јуна за Међународни дан за елиминисање сексуалног насиља у конфликтима, коју је Србија коспонзорисала, додаје се у саопштењу.

Србија чврсто против сексуалног насиља у ратовима

Ивица Дачић је поводом Међународног дана против сексуалног насиља истакао да је сексуално насиље у конфликтима пример најокрутнијих метода ратовања и најсуровијих појава које прате оружане сукобе.

Ивица Дачић истакао је да се последице оваквих злочина могу преносити кроз генерације и да их карактерише дуготрајна траума, често праћена стигматизацијом жртава, те константна нарушеност здравља жртава.

"Обележавањем Међународног дана против сексуалног насиља у конфликтима, настојимо појачати гласове бројних заборављених жртава рата, које трпе стигму, срамоту, те осећаје искључености из својих друштава често дуготрајно поларизованих оружаним сукобом", истакао је Дачић.

Дачић је нагласио да Република Србија својим сталним залагањем за спречавање свих видова насиља, снажно подржала напоре Савета безбедности УН, у правцу искорењивања овог злочина који погађа најугроженије јединке у сваком конфликт и да је на тај начин Србија коспонзорисала и резолуцију Генералне скупштине УН 69/293 из 2015. године, којом је 19. јун и проглашен међународним даном против сексуалног насиља у конфликтима.

"Користим ову прилику да поново укажем на нашу потпуну посвећеност елиминисању пошасти сексуалног насиља у конфликтима, али и на истрајност у пружању правде, подршке и помоћи свим жртвама овог страшног злочина", навео је шеф српске дипломатије.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи