Ко је одговоран за "цурење" теста из математике

Како је дошло до пропуста и ко је одговоран за то што је процурио тест из математике за малу матуру, па је полагање одложено за четвртак, утврђују полиција и тужилаштво. Према извештају који је добио министар просвете Младен Шарчевић за сада се зна да су у крађи учествовале три женске особе и да је реч о школи у Земуну.

У Основној школи "Вук Караџић" је све спремно за полагање комбинованог теста.

Министар просвете Младен Шарчевић каже да се зна да су три особе у полицијској обради дале изјаве, које су потврдиле да су се тиме бавиле, али да тај ланац није до краја утврђен.  

"Покушавамо да видимо где се осим Земуна то дешавало. Имамо неких 15 сумњивих локација. То смо установили тиме што смо отварањем тих тестова видели да ли се то десило током ноћи или небезбедно чување тестова. Ту је отприлике негде проблем и онда ћемо видети ко је још одговоран у ланцу", навео је Шарчевић.

Министар просвете каже да не би било коректно рећи да је школа "Илија Бирчанин" небезбедно чувала тестове.

"Мајка која је прво откривена и која је давала даље порталима те инфорације и тестове има дете у тој школи. Може да се деси да јединице за тај криминал путем интернета раде свој посао да се тачно установи време и ко је коме слао", додао је Шарчевић.

На наводе да ће поједини родитељи доћи у школу, али да ће деца бојкотовати полагање, министар Шарчевић је поручио да се родитељи да не играју судбином своје деце.

"Ја ћу да поручим родитељима да се не играју са својом децом. Они свој револт, политички став, незадовољство могу да искажу на хиљаду других начина. Ако мисле да су њихова деца талац те приче, онда ја нисам њихов саучесник", истакао је Шарчевић.

Према Шарчевићевим речима, његов рад као министра је подложан суду јавности.

"Али од једног гафа јавност покушава да направи слона. Ми смо спречили да се лоше ствари десе, продужили један дан и направили систем безбедним. Сам систем који смо затекли је лош. Јавност мора да зна да ми већ две године радимо на систему матура који ће бити потпуно другачији и заштићен", навео је Шарчевић.

Директор Основне школе "Вук Караџић" Урош Момчиловић каже да у разговору са родитељима није стекао утисак да су они изгубили поверење у малу матуру.

"Њихови малишани ће изаћи. Све је спремно и све протиче најнормалније као и претходних дана", додао је Момчиловић.

Тужилац за високотехнолошки криминал Бранко Стаменковић каже за РТС да у конкретном случају није реч о високотехнолошком криминалу, с обзиром на то да је реч о физичком приступу папирном материјалу теста.

Даља електронска дистрибуција представља последицу основног начина извршења.

Имајући то у виду јавно тужилаштво поступа у предмету док тужилаштво за Високотехнолошки криминал прати развој ситуације и пружа подршку. 

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво