Шарчевић о "цурењу" теста: Три особе учествовале у ланцу

Министар просвете Младен Шаршевић рекао је за РТС да се данас десио пропуст приликом пројекта мале матуре и да су три особе женског пола учествовале у том ланцу. Навео је да је његова морална одговорност у томе што је одједном почео да ради много посла али да се систем уређује и да је бољи. Министар наводи да је откривена рупа у систему и да је спречена "лавина лоших догађаја".

Младен Шарчевић је, гостујући у Дневнику РТС-а, навео да су три особе из "ланца цурења теста" из школе у Земуну.

Како је рекао, тест је узет, дат је другој особи, све преко Вајбера, снимљен је и послат особи која се бави медијима. Истакао је да су људи проверени и да је полиција урадила свој део посла.

Шарчевић је указао да је он говорио да је сам пројекат мале матуре, због начина на који се ради већ осам година, сам по себи ризичан. 

"Све моје изјаве до сада су биле да је мала матура много лоша и ризична а да је велика матура формална. Ја сам сe задесио у министарству које није ни покушало да уреди област матуре. Морало је 2012. да се то уради. Многи који критикују сада били су у тим тимовима", навео је Шарчевић.  

Истиче да је пројекат матуре, који је захтеван од Европске комисије и ИПА, да се уз велику, обухвати и мала матура. Међутим, како истиче, деци се не могу променити правила игре у току игре и ако су почела по старом моделу тако морају и да заврше. 

"Пре две године смо рекли да ће се 2021. радити неутрална матура где је комплетно оцена екстерна, где се мењају ови односи о којима говоримо. И ми већ имамо услове, на лето ћемо имати 10.000 дигиталних учионица, следеће године још шест и имаћемо услове да следећег пролећа радимо по старом моделу али кроз дигитални формат", истакао је министар. 

"Без мале матуре искривљена слика"

Када је реч о процедурама, министар каже да је у А. Д. "Политика", где се већ три године раде тестови, све под камерама и да људи из БИА-е и МУП-а све контролишу.

"Онда смо спречили да се на самој малој матури преписује, па смо сменили шест начелника управа. Па смо онда спречили да се попљављају тестови приликом прегледања. Значи, имате сада у упутствима да директор школе, када добије тест, мора да га одложи на безбедно место", рекао је Шарчевић и навео да су неки директори или директор то данас оставили "на извол'те".

Ђацима поручује да без мале матуре имамо искривљену слику и да је, оваква каква јесте, боља него да је нема. 

"Ми имамо 43 одсто осмака који су одлични ђаци. Да ли је то нормално? Имамо да је сваки седми ђак у Србији вуковац. У Јужној Србији да је сваки пети. Значи критеријуми оцењивања, када је овај модел почео да ради 2011. године су били сумња да је та објективност добра", навео је министар.  

Међутим, како каже, модел је направљен да пролази 2.000 руку. 

"Ако ће неко да узме командну одговорност, узеђу ја. Али није ово Хашки трибунал. Ми бисмо по том основу, уз систем од 125.000 људи који раде и милион који добија услугу, морали да имамо министре као марамице, да их дневно мењамо", каже Шарчевић.

Сматра да је за две и по године систем доста утегнут. Наводи да је по оцени Европске комисије просвета добила највишу оцену четири, и наука такође оцену четири. Указује да је остварено 95 одсто свих исхода.

"Значи у тих пет одсто, ето имате неке ситнице", наводи министар. 

Сутра и прекосутра резервне варијанте тестова 

Додаје да родитељи не морају да брину и да је се регуларно. Како каже, лажни профили на друштвеним мрежама узбуњују јавност. 

Када је реч о тестовима из матерњег језика, каже да је дистрибуција била одлична. 

"Сутра раде комбиновани тест. Нека деца ће бити разочарана. Нека кажу да су добила дан више. Ја се свакако свима извињавам али се извињавам и мом тиму", рекао је министар. 

Истиче да ће и сутра и прекосутра на испиту дати резервне варијанте. 

"Ми имамо сценарије за ове ствари. Зато што знамо у каквој средини живимо", рекао је.

Шарчевић је навео да је његова морална одговорност у томе што је одједном почео да ради много посла и да је најлакше било не бавити се својим послом.

"Није ово Хашки трибунал да постоји командна одговорност. Имате систем који је зарђао деценијама и за две и по године стижете да га дигнете на 95 одсто успешности. То каже Европска комисија. Ако треба министри да се мењају на дневном нивоу због чаршије, странака, неких синдиката, онда то нека ради онај ко је одговоран", сматра Шарчевић.

Наводи да "његови шефови од њега увек имају бланко оставку" и да ју је и данас понудио.

"Они то увек могу од мене да затраже, ја лично сам одговоран човек. Систем се уређује, бољи је, само што то нико не жели да види на тај начин. Увек се оваква 'једна ситуација драми, политизује'", каже Шарчевић.

Истиче да је откривена рупа у систему и спречена "лавина лоших догађаја".

број коментара 26 Пошаљи коментар
(среда, 19. јун 2019, 10:34) - anonymous [нерегистровани]

matura

ima mesta u skolama koliko zelite ali dece nema.neka upise sta ko zeli.

(среда, 19. јун 2019, 09:01) - Saša [нерегистровани]

Ostavka

Nepoštovani ministre prosvete vama treba prosvećenje šta znači odogovornost. To znači da, ako se u vašem resoru desi ovakav skandal vi morate da podnesete ostavku. Bez obzira što niste pisali testove, niti ih štampali, prevozili, delili, otvarali, jer se ovde ne radi o vašoj poziciji. Ovde je ugrožen prosvetni sistem i vaša je dužnost da tim činom koliko toliko sačuvate kredibilitet prosvete, ako je to, posle svega, uopšte moguće.

(среда, 19. јун 2019, 08:02) - Vuk [нерегистровани]

Rupa

Ista stvar desila se 2013.Ministar bestidno kaze da je otkrivena rupa,da imaju rezervne varijante i sto je najodvratnije,citiram"Ми имамо сценарије за ове ствари. Зато што знамо у каквој средини живимо"
OOO ti vredni i odgovorni covece,kazi nam u kakvoj to sredini zivimo!?

(среда, 19. јун 2019, 07:39) - anonymous [нерегистровани]

Zasto cutite i pravite se nevesti !!!???

Isti ovaj ministar je pre samo nekoliko dana govorio da je sigurnost testova osigurana it d...itd...Pa dokle vise da se krivica svaljuje na tetkice ili nesavesne nastavnike !!!????

(среда, 19. јун 2019, 07:04) - Ђорђе [нерегистровани]

Шума и Дрво

Људи,
шта то коментаришете?
од дрвета не видите шуму !!!

(среда, 19. јун 2019, 00:52) - Stari student [нерегистровани]

Podrska ministru

Postovani ministre,potpuno ste u pravu!Mi stari studenti bas na tome i insistiramo.Treba da zavrsimo svoje studije onako kako smo i poceli!Pozdrav!

(уторак, 18. јун 2019, 23:43) - anonymous [нерегистровани]

Ostavka

Kakav Haski tribunal, zasto se izvlacite na tako smesan nacin. Podnesite ostavku.

(уторак, 18. јун 2019, 23:26) - Samo kažem [нерегистровани]

Stari model

Slažem se ministre-tko je započeo po starom modelu po njemu treba da završi.Setite se toga kada zaprimite zahtev starih studenata.I molim Vas nemojte da kažete da je izjava izvučena iz konteksta.

(уторак, 18. јун 2019, 23:23) - Bakson [нерегистровани]

Plan B

Ha, ha. Covek jos javno iznosi informaciju da ce sutra i prekosutra da da rezervne testove. Pa valjda bi to trebalo da bude tajna a ne javna informacija. Kakav lik!

(уторак, 18. јун 2019, 23:02) - anonymous [нерегистровани]

Zemlja cuda

Nismo u stanju da organizujemo ni maturu a da ne budu neke mucke. Neozbiljnost i neodgovornost na svim nivoima i segmentima drustva. Strasno.