Први студент из Азербејџана докторирао на Филолошком факултету у Београду

Председник Србије Александар Вучић примио је ректора Азербејџанског универзитета за језике Камала Абдулајева и захвалио му за допринос културно-просветној сарадњи двеју земаља.

Александар Вучић је рекао да, као почасни доктор Азербејџанског универзитета за језике, свесрдно подржава блиску сарадњу тог Универзитета и Универзитета у Београду, која се одвија кроз размену студената и наставника, као и кроз различите семинаре и друге академске програме.

С тим у вези је изразио задовољство што је данас први студент из Азербејџана докторирао на Филолошком факултету у Београду на тему Култура на Путу свиле.

Председник је истакао да је отварање Центра азербејџанског језика и културе у Београду, односно Центра српског језика, књижевности и културе у Бакуу, од великог значаја за међусобно упознавање и ближе повезивање двају народа, а тиме и за развој укупних односа Србије и Азербејџана, наводи се у саопштењу Службе за сарадњу са медијима председника Републике.

Ректор Абдулајев је рекао да студенти Азербејџанског универзитета за језике у Бакуу веома активно учествују у раду Центра српског језика, књижевности и културе и да је тај Центар побудио међу Азербејџанцима велики интерес за Србију и српску књижевност и културу.

Абдулајев је предложио оснивање заједничке стручне комисије за унапређење универзитетске сарадње двеју земаља. Такође је истакао да су председници Вучић и Алијев својом добром сарадњом дали подстрек развоју сарадње Србије и Азербејџана у свим областима.

Председник Вучић је захвалио државном врху Азербејџана на континуираној подршци територијалном интегритету и суверенитету Србије, која посебно долази до изражаја у међународним организацијама, противљењем пријему Косова у њихово чланство.

Замолио је ректора Абдулајева да пренесе поздраве председнику Алијеву, изразивши наду да ће га ускоро угостити у Београду.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(среда, 19. јун 2019, 07:56) - Lola [нерегистровани]

Studenti

Lepa vest, nekada je u Srbiji bilo puno mladih ljudi iz celog sveta koji su studirali kod nas. Neka se vrate ta vremena.

(уторак, 18. јун 2019, 18:23) - MilijanaLakić [нерегистровани]

Odlične vesti

Ovu vrstu saradnje treba jačati i sa ostalim zemljama jer je na obostranu korist za rezmenu studenata i naučnih saznanja iz svih oblasti

(уторак, 18. јун 2019, 17:04) - anonymous [нерегистровани]

Prijateljstvo

Saradnja univerizteta i drzava je vazna i treba je negovati.