Јапан донирао Клиничком центру Србије опрему за лечење жучних путева

Влада Јапана донирала је Клиници за гастроентерологију и хепатологију Клиничког центра Србије медицинску опрему за дијагностику и лечење жучних путева, вредну око 82.000 евра. Први пацијенти биће примљени наредних дана.

Директор Клиничког центра Србије проф. др Милика Ашанин каже за РТС да су добили добар, савремен апарат који до сада КЦС није имао.

"То је холангиоскоп, моћи ћемо да урадимо непосредну визуализацију, одсносно под контролом ока испитивање жучних водова", објаснио је Ашанин.

Навео је да ће помоћу новог апарата моћи да се испита да ли неки пацијент има тумор – малигни или бенигни, да ли има неко инфламаторно стање, неки каменац и у склопу тога да спроведу чак и неку терапијску процедуру.

У Клиничком центру Србије годишње ураде око 350-400 хируршких интервенција, а да ће уз помоћ овог апарата тај број бити смањен.

"Сматрамо да ће за сваког трећег пацијента бити места да му се уради једна оваква холангиоскопија, а та боља дијагностика и боља терапија требало би да смањи одлазак на операције за 25 одсто", додао је Ашанин.

У току наредних дана примићемо прве пацијенте, истакао је директор Клиничког центра Србије.

Амбасадор Јапана у Србији Ђунићи Марујама каже да је овим пројектом Влада Јапана обезбедила медицинску опрему за холангиоскопију у циљу унапређења здравствене заштите и дијагностике у Србији.

"Донирана опрема побољшаће ниво ендоскопске дијагностике Клинике за гастроентерологију и хепатологију и допринеће не само Клиничком центру, већ целом здавственом систему Србије", додао је Марујама.

Камен у жучи обично нема симптоме, али бол испод десног ребарног лука, бол у стомаку, мучнина, гађење, жутица, повишена температура су симптоми које не би требало игнорисати.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво