Јапан донирао Клиничком центру Србије опрему за лечење жучних путева

Влада Јапана донирала је Клиници за гастроентерологију и хепатологију Клиничког центра Србије медицинску опрему за дијагностику и лечење жучних путева, вредну око 82.000 евра. Први пацијенти биће примљени наредних дана.

Директор Клиничког центра Србије проф. др Милика Ашанин каже за РТС да су добили добар, савремен апарат који до сада КЦС није имао.

"То је холангиоскоп, моћи ћемо да урадимо непосредну визуализацију, одсносно под контролом ока испитивање жучних водова", објаснио је Ашанин.

Навео је да ће помоћу новог апарата моћи да се испита да ли неки пацијент има тумор – малигни или бенигни, да ли има неко инфламаторно стање, неки каменац и у склопу тога да спроведу чак и неку терапијску процедуру.

У Клиничком центру Србије годишње ураде око 350-400 хируршких интервенција, а да ће уз помоћ овог апарата тај број бити смањен.

"Сматрамо да ће за сваког трећег пацијента бити места да му се уради једна оваква холангиоскопија, а та боља дијагностика и боља терапија требало би да смањи одлазак на операције за 25 одсто", додао је Ашанин.

У току наредних дана примићемо прве пацијенте, истакао је директор Клиничког центра Србије.

Амбасадор Јапана у Србији Ђунићи Марујама каже да је овим пројектом Влада Јапана обезбедила медицинску опрему за холангиоскопију у циљу унапређења здравствене заштите и дијагностике у Србији.

"Донирана опрема побољшаће ниво ендоскопске дијагностике Клинике за гастроентерологију и хепатологију и допринеће не само Клиничком центру, већ целом здавственом систему Србије", додао је Марујама.

Камен у жучи обично нема симптоме, али бол испод десног ребарног лука, бол у стомаку, мучнина, гађење, жутица, повишена температура су симптоми које не би требало игнорисати.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(среда, 19. јун 2019, 13:18) - Legendarno! [нерегистровани]

Japanci nas čitaju!

Poklonili nam i autobuse,pod jednim uslovom:Da budu čisti!

(среда, 19. јун 2019, 12:31) - anonymous [нерегистровани]

Naslov

Kad smo mi nesto nekom poklonili ?

(уторак, 18. јун 2019, 19:21) - Zahvalan [нерегистровани]

Prijateljima

Hvala od srca Japanu!

(уторак, 18. јун 2019, 18:58) - anonymous [нерегистровани]

Hvala narodu Japana

Japan nas veoma dobro razume i zna kroz kakva stradanja smo prosli, jer i oni su imali strasno osvetnicko nuklearno bombardovanje svog naroda.

(уторак, 18. јун 2019, 12:41) - Горан [нерегистровани]

Донације

Колико је Јапан само поклонио! Србија мора да сагради споменик народу Јапана! Питам се само када ће "браћа" Руси нешто да поклоне? Највећи "пријатељи", а од њих никакве помоћи.