Завршни испит из математике одложен, комбиновани тест није "проваљен"

Осмаци неће данас полагати тест из математике, већ у четвртак, саопштило је Министарство просвете. Министар просвете Младен Шарчевић је саопштио да је тест из математике за малу матуру "проваљен". Утврђено је да није процурео комбиновани тест и да су примери теста који су кружили друштвеним мрежама од прошле године. Тест из матерњег језика није споран.

Полагање теста из математике у оквиру завршног испита које је било заказано за данас у девет часова одложено је за четвртак, 20. јун. Ученици ће тест полагати од 9 до 11 часова.

Комбиновани тест ће бити одржан по плану – сутра. И све остале активности у вези са уписом ученика у средње школе настављају се по утврђеном Календару.

Министар просвете Младен Шарчевић рекао је да је тест из математике за малу матуру "проваљен".

"Кривица је до појединаца који ће бити кажњени. Полиција спроводи истрагу, утврдићемо где су отваране врећице и нико неће моћи да докаже да није тако. Одговорност ће сносити начелник неке управе, директор свакако, а онда ћемо видети ко је био у контакту са тестом", рекао је Шарчевић.

Помоћница Министра просвете Весна Недељковић изразила је жаљење због одлагања теста и додала да је "увек у питању људски фактор".

"Имамо сазнања, у непосредној смо комуникацији са МУП-ом. Захвални смо кабинету министра Стефановића који нам је пружио помоћ у откривању одакле је потекло. Не могу ништа да кажем док су у току истражне радње", рекла је Недељковићева.

Навела је да је 50 одсто Србије дигитализовано и да се нада да ће у наредних пола године тај процес бити завршен, како би се наредне године тест полагао електронски и овакве ситуације се не би понављале.

Директор ОШ "Краљ Петар Други" у Ужицу Никола Бацетић рекао је за РТС да ће школе морати да прикупе све тестове, како би се утврдило да ли су отварани. Уколико јесу, мораће да постоји покриће – да ли су супервизори присуствовали и слично.

Јовица Стевановић, просветни саветник из Пчињског округа, објаснио је да су тестови дељени између 5.30 и 7 часова. Директори су онда у пратњи полицијских службеника кренули ка школама, када су сазнали да тест данас неће бити рађен.

Из Демократске странке, Народне странке, ЛСВ-а, ПСГ-а и Двери су тражили од министра Шарчевића да поднесе оставку због пропуста.

Број коментара 28

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво