Муке са паркирањем у стамбеним блоковима – о новим местима одлучују градски урбанисти

Паркирање је велики проблем, а многи то схвате тек после куповине стана. Станари Кумодрашке улице број 457 у Београду решили су да део зелене површине претворе у паркинг па су на врат навукли и комуналну полицију. За градњу нових паркинг места Секретаријат за саобраћај није адреса, већ урбанисти.

Кад и око зграда Кумодражу, окружених зеленилом или сличним растињем нема довољно места за паркирање, па су трагови гума на трави сведок на шта су се мештани одлучили, да паркирају ближе згради.

Вера Ралић, једна од станарки уз Кумодрашкој 457 каже да је због мањка паркинг места принуђена да паркира на зеленој површини.

И Комунална полиција испише повремено казне за паркирање на зеленој површини. Жале се на такве казне житељи многих делова града или четврти. Обично дођу на позив или пријаву комшије, а и сами смо често у прекршају. Паркирање и заустављање забрањено је на тротоару, сем ако није другачије обележено.

Остављање возила на травњаку је као аларм. Фотографија је довољна да судија  одреди казну. Невоља је што је предвиђени паркинг за житеље удаљен и непоуздан.

"Проблем је и зими и лети, са двоје мале деце по врућинама и по снегу прећи ту раздаљину", жали се једна од станарки, Данка Ђурић.

Милорад Малетић истиче да је за две деценије колико ту станује обијено на десетине приватних и службених возила. Тврди да су му лопови скидали делове са аутомобила, истакали гориво, крали комплет прве помоћи, музички уређај. Станари указују да су писали су на многе адресе, тражили решење, али су брзо добијали одговор о ненадлежности.

Малетић истиче да од када су поставили камеру која гледа на паркинг нису имали ниједан проблем. Међутим, како каже, због комуналне полиције камера им више ништа не значи.

По угледу на комшије из суседне зграде, који су то сами урадили и избетонирали, али и направили додатни паркинг поред кружног пута, што не бисмо могли и ми, кажу саговорници.

Секретаријат за саобраћај обележава паркинг места само у оквиру улица и сличних површина, па се мањак паркинг места не може решити у оквиру улице, пише у саопштењу. То је урбанистички проблем – да ли зелена површина између зграда или блокова може бити решење, одлучује Секретаријат за урбанизам и Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу града.

То је адреса за сличне проблеме, осим ако паркинг није одлучјући фактор за куповину стана.

Не граде се увек подземне гараже у зградама, а паркинг место по стану, иако постоји, је мало, јер често сви у породици возе. И инвеститори обману купце. Продају станове у згради, а после је окруже новим здањима, па кад купујете гледајте шта све улази у цену. Пазите на паркинг и на видик. Ако вам је аутомобил далеко, а гледате у комшијин прозор, ипак сте лоше инвестирали.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара