Хрватска, идентификовано 11 жртава српске националности

У Заводу за судску медицину и криминалистику Медицинског факултета у Загребу, уз присуство чланова породица, обављена је идентификација посмртних остатака 11 жртава српске националности, страдалих током оружаних сукоба на простору бивше Југославије у периоду од 1991. до 1995. године на подручју Републике Хрватске, саопштила је Комисија за нестала лица.

Посмртни остаци ексхумирани су у Горњем Селишту (2), Петрињи (2), Глини (1), Шашу (1), Шибенику (1), Врбовљани (1), Водотечу (1), Грачацу (1) и Вуковару (1).

Сви посмртни остаци 11 лица су идентификовани методом анализе ДНК, прецизира се у саопштењу и додаје да ће њихова сахрана бити обављена у складу са израженим жељама породица.

Према подацима Комисије, кроз овај процес у периоду од 2001. до 2019. године из регистрованих, масовних гробница и појединачних гробних места ексхумирани су посмртни остаци преко 1.400 жртава српске националности страдалих у оружаним сукобима на територији Републике Хрватске, а посмртни остаци преко 980 идентификованих жртава су предати породицама ради сахране.

Од самог почетка процеса ексхумација и идентификација посмртних остатака које су вршене на подручју Републике Хрватске, по заједнички утврђеној методологији, нашој страни је омогућен мониторинг те је и овог пута идентификацијама присуствовао мониторски тим Комисије за нестала лица.

Овим је настављен процес идентификација жртава српске националности, чије породице живе у Републици Србији, што је од посебног значаја за породице несталих лица, које годинама покушавају да пронађу и достојно сахране посмртне остатке својих најближих, наводи се у саопштењу.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(понедељак, 17. јун 2019, 23:29) - anonymous [нерегистровани]

Interesuje me da li c za ove smrti neko iz Hrvatske da odgovara?

I jos me intresuje koliko je Hrvata u tom periodu stradlo?

(понедељак, 17. јун 2019, 19:42) - anonymous [нерегистровани]

Pa, zasto nema imena eskumiranih, zar.....

......im nisu poznata - imena!?