Петсто војника код Бујановца – вежба патрола, специјалних возила и хеликоптера

У бази Југ и на полигону Боровац код Бујановца завршена је међународна војна вежба "Платинасти вук 2019". У вежби је учествовало више од 500 припадника војске из 10 земаља.

Приказана је обученост јединица које су имале за циљ да ослободе насељено место које су заузеле терористичке снаге.

У ослобађању цивила учествовале су пешачке и моторизоване патроле, специјална борбена возила, хеликоптери.

Вежба је успешно завршена, циљеви реализовани, рекао је руководилац вежбе пуковник Слађан Стаменковић.

"На вежби је учествовало 502 лица, од чега 257 из страних оружаних снага. Први пут на вежби је учествовала једна јединица из Оружаних снага Републике Италије. Сви су показали велики професионализам. Искуства и знања које су овде стекли су огромнa, а припадници Војске Србије показали су да могу заједно са припадницима оружаних снага других земаља равноправно да учествују у мултинационалним операцијама, дајући тиме допринос миру у свету. Сви циљеви вежбе у потпуности су реализовани", поручио је пуковник Стаменковић. 

Први пут учествовале су и јединице из оружаних снага Италије, поред припадника Војске Србије, Босне и Херцеговине, Сједињених Америчких Држава, Румуније, Бугарске, Мађарске, Словеније, Северне Македоније и Уједињеног Краљевства.

Дану високих званица поводом завршетка шесте вежбе "Платинасти вук", присуствовали су и начелник генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић, командант Четврте бригаде копнене војске бригадни генерал Слободан Стопа и амбасадор САД-а у Србији Кајл Скот.

Према речима амбасадора Скота, вежба "Платинасти вук" из године у годину је боља, а сценарија на којима је вежба базирана одговарају реалним ситуацијама у којима се могу наћи мировне снаге.

"Мировне снаге морају познавати интероперабилност, знати како да раде заједно и да уче једни од других у кратком року. Видели смо сценарио који обухвата многе ствари које се могу дешавати у таквим мисијама", остакао је амбасадор Скот и додао да је база Југ трансформисана у једну од база која служи за пример обуке мировних снага у Европи.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво