Дејану Алексићу награда "Васко Попа"

Награда "Васко Попа" припала је Дејану Алексићу за књигу песама "Радно време раја" у издању Културног центра Новог Сада, саопштио је жири који су чинили Радомир Андрић, Душко Новаковић, Владимир Гвозден, Славомир Гвозденовић и Јован Зивлак. Додела награде организоваће се 29. јуна, на дан рођења Васка Попе.

Збирку "Радно време раја" карактерише, према речима чланова жирија, тријадна структура која потврђује Алексићеву песничку вештину кроз разноликост у изразу: од песама кратког стиха са јасном поентом и духовно-ироничним осенчењима, преко дуже наративне поеме "Верујем" што афирмише моћ оног сада, све до песама дужег стиха.

У образложењу је констатовано и да Алексић успева да у својој поезији на смирен начин очува могућност чуда и чуђења, али у кључу отклона од непосредне, наивне фасцинације. 

"Он ће, тако, евоцирати на тренутке поезију Васка Попе, певати о сирћету или о некаквом пролазном сусрету, о плажи, о овешталој фрази или о истрошеном жанру путописа како би нам открио језичку и смисаону искру у наизглед депатетизованој, баналној и оскудној стварности. С друге стране, он остварује сложену мрежу везану за литерарно искуство симболизма и борхеовских лавиринта", запазио је жири.

Истакли су да се у тематском смислу у књизи издваја стара песничка тема — усамљеност.

Жири је разматрао 80 наслова објављених током 2018. године, који су послати на конкурс или су предложени од стране чланова жирија. Констатовано је да је продукција разноврсна и да у великој мери изражава снажне доприносе заступању модерног духа у поезији. 

У ужем избору су биле и књиге "Размножавање домаћих животиња" Тање Ступар Трифуновић, "Дневник дневног дисања" Бранислава Вељковића, "Позајмљена светлост" Марије Шимоковић, "Зашто се нисам руковао са мајмуном од бронзе" Веселин Мишнић и "Непознавање природе" Радивоја Шајтинца.

Награда "Васко Попа" додељује се од 1995. године и састоји се од новчаног износа и повеље с Попиним ликом, рад академског сликара Милана Блануше. Награду додељује Агенција Ђорђевић у Вршцу, а дародавци новчаног износа су Град Вршац и "Сензал капитал". 

Циљ награде је да афирмише савремену српску поезију, уважавајући доприносе Васка Попе и његово непроцењиво служење модерној песничкој речи. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво