Најпопуларнији факултети имају проблем с простором

Министарство просвете започело је преговоре са Развојном банком Савета Европе о новој транши кредита који би углавном био усмерен на решавање просторног проблема факултета у саставу Универзитета у Београду. Износ кредита још није познат, а министар Младен Шарчевић наводи да ће бити најмање 50 милиона евра уз камату од око један одсто.

Недостатак простора постао је хроничан проблем најпопуларнијим факултетима Универзитета у Београду, и ограничавајући фактор за упис већег броја студента. Од инвестиција у високо образовање, које најављује министартсво просвете доста се очекује.

"Једна од важних ствари је да се за ЕТФ направи једна нова савремена зграда која би нам онда пружила велике могућности у унапређењу рада и доприноса у нашој читавој привреди и читава држава би имала користи од тога", каже декан Електротехничког факултета Универзитета у Београду, проф. Мило Томашевић.

Ректорка Универзитета у Београду, проф. Иванка Поповић наводи да је питање простора од животног значаја, зато што се већина факултета бори са њим и да су они неусловни.

"Наравно ту је и прича о опреми која је застарела, која се користи и за наставне и за научне сврхе", рекла је Поповићева.

Факултети ће исказати реалне потребе које постоје, а онда ће у зависности од тога и средстава којима располаже, министарство кренути у решавање питања инфраструктуре. Са новим законским одредбама могуће је да студенти и професори формирају компаније.

"За ФОН се ради нова зграда, радићемо сада једно осам нових зграда у Србији, ове године се пројектују, неке почињу са радом и то вам све говори да се проширење тих капацитета односи управо на те најбоље. Оно што је битно у стратегији коју радимо до 2030. године, и где учествују махом људи, декани, професори, бивши и садашњи ректори, идемо и на нове видове организовања компанија на факултетима", рекао је министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић.

Министарство просвете је издвојило и 60 милиона динара за израду идејног пројекта зграде Биолошког и Географског и Факултета безбедности. Ради се и пројекат за нову зграду ЕТФ-а која би требало да буде иза техничких факултета. Део новца, биће утрошен и за смештајне капацитете студената.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво