"Једно од најважнијих питања – како вратити полицајцу за све што је дао друштву"

Свечаном академијом у Сава центру обележен је Дан Министарства унутрашњих послова и Дан Полиције. Додељене медаље припадницима МУП-а који су се истакли у претходних годину дана.

Председник Александар Вучић је поручо на академији да је полиција потребна целој држави и друштву и да никада неће да служи било којој власти, већ је њен посао да служи грађанима Србије, да ради све што може да заштити, сачува и обезбеди им сва права.

Вучић је истакао да припадници МУП-а раде један од најтежих послова, које год занимање у Министарству да имају.

То је, како је рекао, тежак и опасан посао, за људе који немају радно време, одмор, често ни пензију и који ризикују све, јер када изађу из куће ни сами не знају хоће ли се вратити.

"Бити полицајац и припадник МУП-а значи ставити живот на располагање друштву и пристати унапред да грађани могу да га затраже и замене за своју сигурност и слободу", подвукао је Вучић.

"Одувек је, а данас у Србији поготово, једно од најважнијих питања које стоје пред друштвом –како платити и вратити полицајцу за све што је дао, посебно када то друштво, као што је у Србији неретко био случај, полицију доживљава као инструмент којим се чува нечија, власт, а не као чувара вредности нашег друштва, поретка и начина живота", указао је председник Србије.

"Несхватање те разлике између поретка и власти дуго је бацало полицију на маргину, не умањујући захтеве које време и околности пред њу постављају, али константно одбијајући да јој се посвети пажња и пружи награда коју заслужује", рекао је Вучић.

Председник Србије је поручио полицајцима да не сметну са ума да се то никада неће до краја променити и да ће увек бити криви готово свима, чак и када им помажу – зауставе алкохолисане на улици, када спасавају животе људи, бране отаџину...

"Увек ћете бити криви, јер сте спречили неког да спроведе у дело одређене планове. А да вам буду захвални? Што да вам буду захвални, када мисле да се то подразумева и да је то ваша обавеза, а ваш одговор увек мора да буде да сте само радили свој посао", приметио је Вучић.

Како је рекао, посао полиције је најтежи на свету, где се ретко чују "хвала" и аплаузи за све хероје, који су положили животе штитећи земљу.

Зато, поручио је председник Вучић, мора да се ради на подизању животног стандрарда полицајаца.

Пре краја године веће плате 

Вучић је истакао и да ће пре краја године бити повећане плате у полицији, уз додатна улагања у опремљеност припадника МУП-а.

"Да бисмо рекли и млађим генерацијама да бити полицајац – где ћеш лепше занимање – штитиш земљу, спасаваш животе људи, помажеш недужнима и немоћнима. А, за тај посао можда неће увек бити адекватно награђени, али ће бити из године у годину све боље награђени", рекао је Вучић.

То, како је истакао, гарантује бољу будућност полицајцима, свим будућим припадницима МУП-а, али и њиховој деци, јер све што радимо не вреди, ако останемо без деце. 

"Без деце, нећемо имати ни Србију", рекао је Вучић.

Председник Србије је истакао да данас говоримо и о програмима изградње јефтиних станова за полицију, војску и припаднике БИА у више места у Србији.

Указао је да ће бити изграђено 8.000 таквих станова, као и да је то само почетак.

"Желимо да имате статус у друштву који је неприкосновен и заштићен", поручио је Вучић.

Он је рекао да зна да постоје полицајци који свој посао обављају, како деца кажу, на тајном задатку, али је замолио да чувари реда са поносом носе своје униформе.

"Шта год говорили увек ће се грађани осећати безбедније и сигурније када виде полицајца. Када видите полицајца у униформи знате да имате неког ко вас штити, који је посвећен Уставу и безбедности", нагласио је председник Вучић.

"Закон надјачао криминал" 

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић рекао је на да сви резултати МУП-а јасно показују да је закон надјачао криминал, да је ред победио безвлашће, сигурност преузела примат над страхом и да је поштење савладало корупцију.

Стефановић је истакао да је поносан на све што су припадници МУП-а урадили за свој народ пре пет година, када се земља суочила са поплавама које су уништиле хиљаду домова, нанеле материјалну штету и однеле људске животе.

"Храбро, посвећено и пожртвовано, не питајући ни колико сати ни дана ће бити у униформи, показали сте право лице српске полиције којој безбедност грађана на првом месту", рекао је Стефановић.

Он је подсетио да је још тада обећао да ће мењати МУП и да ће његови припадници добити бољу опрему, нове униформе и возила, као и веће плате.

"Гарантовао сам беспоштедну борбу и обрачун са криминалом и корупцијом, рекао сам да ћемо криминал сасећи у сопственим редовима и да нико неће моћи да се сакрије иза значке и униформе нити ће бити заштићених", поручио је Стефановић.

Свечаности су присуствовали и министри Александар Вулин, Александар Антић, Златибор Лончар, директор БИА Братислав Гашић, представници СПЦ и други гости. 

Обележавање Дана МУП-а и Дана полиције обележено је и другим манифестацијама, а почело је данас традиционалним свечаним дефилеом чете коњаника Полицијске бригаде и полицијских оркестара Србије и Словачке Кнез Михаиловом улицом.

Припадници МУП-а на тактичко-техничком збору на Калемегдану приказали су вештине, опрему и возила која користе у раду, а грађани су имали прилику да се упознају са превентивним пројектима које спроводи Министарство и са методама рада различитих организационих јединица полиције, попут криминалистичке, хеликоптерске јединице, граничара итд.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво