Откривен споменик "Црнотравцу неимару" у Чубурском парку

Споменик "Црнотравцу неимару" откривен је у Чубурском парку у Београдз. Изграђен је на иницијативу Удружења Црнотраваца и њихових потомака, а под покровитељством Града Београда, општине Врачар и Републике Србије, саопштила је прес-служба Града Београда.

Заменик градоначелника Горан Весић истакао је да је сваки споменик заслужен, док је споменик "Црнотравцу неимару", према његовим речима, заслужен тешком градитељском муком, наводи се у саопштењу. 

"Зато ми данас не откривамо споменик, јер су Црнотравци своје споменике оставили широм Београда. Свака зграда коју су изградили њихов је споменик, од зграде Владе Србије, Филозофског и Правног факултета, Белог и Старог двора, до хотела ‘Москва' и ‘Бристол'. Свака од тих зграда је споменик Црнотравцима", рекао је Весић.

Весић је подсетио да су у последње време у главном граду подигнути споменици многим истакнутим личностима из наше историје.

"Подигли смо споменике Бориславу Пекићу и Милутину Миланковићу. Подићи ћемо споменик Стефану Немањи и деспоту Стефану Лазаревићу, јер верујемо да један народ споменицима чува своју историју. Сваки споменик или спомен-плоча учи нас да су неки људи урадили нешто добро за овај народ и да будуће генерације треба да следе тај пример. Црнотавци су гинули за ову земљу у ослободилачким ратовима, а потом је и градили", указао је Весић.

Откривању споменика у Чубурском парку присуствовали су државни секретар Министарства спољних послова Републике Србије Немања Стевановић, заменица председника општине Врачар Радмила Сарић, председник Удружења Црнотраваца и њихових потомака Бошко Стефановић, као и бројни чланови и поштоваоци тог удружења.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво