Дан полиције – дефиле, показне вежбе и дружење са грађанима

Полиција данас обележава свој дан. Свечаност је почела дефилеом чете коњаника Полицијске бригаде и полицијских оркестара Србије и Словачке у Кнез Михаиловој улици. У току је тактичко-технички збор на Калемегдану.

Припадници полиције на Калемегдану показују своје вештине, опрему и возила која користе у свакодневном раду.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић обишао је тактичко-технички збор на Калемегдану, који су поводом Дана МУП-а и полиције организовали њени припадници за грађане Србије, и изјавио да захваљујући раду таквих професионалаца данас живимо у безбедној и стабилној држави.

"У раду полиције највише сам поносан на људе, јер су они један непоновљив и јединствен ресурс у земљи и поносан сам на све резултате које су постигли", рекао је Стефановић новинарима након обиласка штандова свих јединица МУП-а.

Указао је да су ти резултати рекордна количина заплењене дроге, 108.000 предавања за децу у школама и 2.800 припадника полиције који учи децу како да се одупру насиљу, снађу у сајбер простору, саобраћају и вандредним ситуацијама у случају пожара и поплава.

"Пре две године увели смо у првом, четвртом и шестом разреду полицијске предаваче који децу на занимљив и креативан начин уче како да се снађу у случају пожара и поплава. Видели смо да су деца заинтересована за та предавања и то је велики успех с обзиром да до пре пет или шест година нисмо имали ниједно такво предавање", указао је министар.

Стефановић је указао да је МУП заинтересован да ради и са родитељима, нарочито, каже, када је реч о сајбер простору.

"Родитељи морају да буду упућени шта деца раде на интернету. Наш посао је да спречимо било каквог предатора да пружи руке према нашој деци и драго ми је да смо у протеклом периоду и у томе били ефисани", рекао је Стефановић.

Подвукао је да и није било страдале деце у зонама школа у саобраћају.

Мањи степен криминалитета за 11 одсто 

Говорећи о резултатима, Стефановић је навео и да је блиска сарадња са грађанима учинила да обавештајна полиција, захваљујући већем броју информација, спречи извршавање многих кривичних дела.

"То је довело до тога да ми данас имамо више од 11 одсто мањи степен криминалитета него раније", подвукао је министар.

Стефановић је истакао и да није било великог броја тешких и најтежих кривчних дела, те да је поносан и на набавку нове опреме.

"Наравно да увек може боље и више да се ради. Ја на томе инсистирам. Можда некада не упућујем довољно захвланости полицајцима и ватрогасцима који су у првој линији одбране грађана, зато овај дан посвећујемо њима", навео је Стефановић.

Каже да је данас један породични дан у дружењу са полицијом, те да ће грађани моћи да виде како изгледа опрема МУП-а, обученост полицијских службеника свих јединица и како функционише полиција у заједници.

"Један од наших кључних задатака је да полицајци буду ближи грађанима и да схвате да су полицајци ту због њих, да брину о њима, да их заштите и да буду уз свој народ у сваком тренутку", нагласио је Стефановић.

Свечана академија поводом обележавања Дана Министарства унутрашњих послова и Дана полиције биће одржана вечерас у 19 часова у Центру Сава.

Поводом Дана полиције министар Небојша Стефановић положио је венац на спомен-обележје у знак сећања на припаднике Министарства унутрашњих послова који су изгубили животе на дужности.

Директор полиције Владимир Ребић рекао је за РТС да ће грађани до 17 часова имати прилику да се друже са припадницима полиције.

Истакао је да ће моћи да виде опрему којом полицијски службеници располажу, а да ће најмлађима бити занимљиво да се упознају са техникама форензике, да од стручњака науче како безбедно да користе интернет и да чују нешто о вршњачком и свим другим облицима насиља, да виде службене коње, псе, моторе.

"Једноставно да се друже са полицијом и повећају своје поверење у полицију", нагласио је Ребић.

Дан Министарства унутрашњих послова и Дан полиције обележава се у знак сећања на 1862. годину, када је српска Жандармерија одиграла пресудну улогу у сукобима код београдске Чукур чесме, као и током турског бомбардовања Београда наредног дана.  

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво