Срби и Хрвати – пријатељски окршај на фудбалском терену

Могу ли Срби и Хрвати одиграти фудбалску утакмицу без тензија и инцидената? Да је то могуће показали су представници српске мањине у Хрватској и хрватске мањине у Србији, одигравши пријатељски меч у Таванкуту, насељу крај Суботице.

Фудбалске селекције српске и хрватске мањине из две земље дочекане су са препуним трибинама на врелих 33 степена Целзијуса. Повишене температуре на стадиону, ипак није било. Химне Србије и Хрватске без звиждука.

Иако без резултатског значаја, обе екипе разигране и са много шанси. Резултат првог полувремена 1 према 1. Таванкућани кажу намештено је да се нико је љути.

Домаћини у другом полувремену преузимају иницијативу и у мрежи српске мањине лопта завршава још три пута. Таванкућани кажу 4:1, довољно је. Најбољи играч утакмице не крије задовољство.

"Првенствено бих хтео да честитам гостујућој екипи на фер и коректној игри, пружили су веома добар отпор, резултат није мерило ипак смо ми били можда мирнији у завршници и успели смо да постигнемо та три гола више", каже Дарио Војнић, фудбалер селекције хрватске мањине у Србији.

Победа је слатка, али су нам добри односи између два народа још важнији, наводе организатори.

"Битно је што смо се сусрели, што смо упркос свим околностима смогли снаге приредити једну позитивну, конструктивну причу, да смо је успешно реализовали и да смо послали снажну поруку да међусобна сарадња и грађење мостова има смисла", навео је Томислав Жигманов, председник Демократског савеза Хрвата у Војводини, домаћин сусрета.

Председник Самосталне демократске српске странке из Хрватске Милорад Пуповац каже да је порука да две заједнице – хрватска у Србији и српска у Хрватској могу надиграти околности у којима ми живимо.

Значај овом сусрету дали су и представници две државе – изасланици председника Републике Србије и премијера Републике Хрватске.

"Мислим да ова утакмица има драстично већи значај од спортског, да је данас послата јасна порука спортског фер плеја, али и порука толеранције и мира, порука оног правог фер плеја који свако од нас треба да има дубоко у себи", истакао је Вања Удовичић, министар спорта и омладине Србије.

Амбасадор Републике Хрватске у Београду Гордан Бакота каже да је циљ да се омогући заједницама, мањинама још боља сарадња.

"Они су најбољи мост Хрватске и Србије, сјајно је видети једну јако фер утакмицу у добром расположењу", додао је Бакота.

Утакмица између Срба и Хрвата у Таванкуту прошла је у најбољем реду. Организатори се надају да ће то у будућности бити уобичајена појава. 

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво