Кркобабић: Задатак тима – променити живот људи на селу

Од 4.700 насеља у Србији, њих 1.200 полако нестаје. У 1.000 села има мање од 100 становника, а у више од 200 нико није млађи од 20 година. Како би се села одржала, пре два дана је формиран Национални тим за препород села Србије. Министар без портфеља задужен за регионални развој Милан Кркобабић каже за РТС да је то оригиналан покушај да се започне решавање проблема, као и да је задатак тима да се практично живот људи на селу промени.

Милан Кркобабић је, гостујући у Дневнику РТС-а, навео да Национални тим за препород села Србије неће бити сачињен од чиновника, као и да нам је доста тих тела јер их имамо и превише.

"Ово је један оригиналан покушај пре свега Српске академије наука и уметности и нас из кабинета да нађемо начин да кренемо у право решевање проблема", рекао је Кркобабић.

Додао је да је тај тим пре два дана отворио нову страницу у историји Србије.

"Задатак тима је једноставан – хоћемо да дамо утемељене предлоге, ваљане, научно потковане, да они буду потказ за дефинисање једне официјалне политике, практично то значи да живот тим људима променимо", нагласио је Кркобабић.

Хајде да видимо да ли ће та села добити питку воду, канализацију, да реке и потоци буду у коритима, да деца имају школе, додао је министар.

"Кључ свега је да младе жене у Србији и њихово потомство у свему томе у чему ми будемо деловали виде могућност да остану да живе на селу", истакао је Кркобабић.

За то су важне и задруге, удруживање домаћина да буду робни произвођачи.

"Оно што је најбитнија ствар је постојање јасне политичке воље да се окрећемо рубним подручјима, речено је нећемо жалити средства, хоћемо да практично мењамо слику села", рекао је Кркобабић.

Подсетио је на говор глумца Ненада Јездића који је као нека врста програмске платформе тог тима запалио друштвене мреже, а он се обраћао сељацима српских градова и грађанима српских села.

Додао је да тај тим чине изузетни људи.

"Овај тим има припремљене програме. Ту су стручни људи, људи ума, знања, заната. Деловаћемо и постоји снажна политичка воља", закључио је Кркобабић и позвао становнике села да му пишу и изнесу своје предлоге.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво