Тестови за малу матуру чуванији од затвора

Од понедељка до среде осмаци ће полагати завршни испит мале матуре, а очекују их задаци из српског језика, математике и комбиновани тест. Штампа и транспорт под посебним су безбедносним мерама. На дан испита, тестови се под полицијском заштитом одвозе до пунктова где их преузимају директори школа, који их потом у сопственој режији или уз пратњу полиције односе до места где ће бити до почетка испита.

Решетке, камере, физичко обезбеђење и електронска контрола – наизглед чувари дијаманата или опасних затвореника. А заправо само део заштите тестова за малу матуру. Ригорозне мере и за запослене у Заводу за вредновање квалитета образовања и васпитања који састављају тестове.

Тестови за мале матуранте припремају се шест месеци пред испит а приступ је строго ограничен и може приступити мали број запослених који су уговором обавезани да ће податке чувати у тајности. Такође са собом не могу да унесу ниједну личну ствар.

"Могу да понесу само наочаре уколико су им потребне све остало добијају у самим просторијама. У тим просторијама нема интернета, интерне мреже, рачунари завода нису прикачени ни на какву спољну мрежу. Нема нико целу шифру. На флешу и на дисковима где се налазе тестови ту су парцијалне шифре што значи да две особе користе по део шифре како би приступили материјалима", наводи Драгана Станојевић из Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања.

Те особе уз пратњу полиције и припаднике БИА, тестове на флеш меморији односе до штампарије, два, три дана пред испит.

"Врло је важно да од момента преношења тестова до места штампања буде све покривено. Када је у питању место где се штампа, то је апсолутна тајна и то не можемо да откријемо али и ту су мере обезбеђења. Већи број људи је присутан у моменту прве штампе како бисмо били сигурни да те плоче на којима остаје отисак бивају одмах уништене", објашњава Весна Недељковић из Министарства просвете.

На дан испита, тестови се под полицијском заштитом одвозе до пунктова где их преузимају директори школа, који их потом у сопственој режији или уз пратњу полиције односе до места где ће бити до почетка испита.

"Код нас се тестови чувају у каси у рачуноводству тако да су на безбедном месту. Они су самим тим што су у кесама које су запаковане већ сачувани. Тек кад дође комисија која преузима тестове и носи у просторију где се раде тестови, тада се и отварају. Кесе морају бити затворене, свака има свој бар код, тад се отцепи, прегледа се садржај кесе и констатује записнички садржај кесе", наводи Јоле Булатовић, директор ОШ "Дринка Павловић" у Београду.

У случају да нешто у сложеном ланцу заштите закаже и тестови буду откривени, разлога за бригу а ни славље нема, јер је последњи ниво одбране од крађе резервна варијанта тестова.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи