Бата Живојиновић добија улицу на Врачару

Комисија за споменике и називе тргова и улица једногласно је усвојила иницијативу да Бојанска улица на Црвеном крсту на Врачару понесе име по глумцу Велимиру Бати Живојиновићу.

Поводом обележавања три године од смрти славног глумца Велимира Бате Живојиновића, магазин Базар, компанија "Борба" и Горан Весић, у својству грађанина, покренули су иницијативу да једна од београдских улица добије назив по овом уметнику.

Предлог Горана Весића је да Бојанска улица на Црвеном крсту понесе име славног глумца.

"Велимир Бата Живојиновић је наша велика глумачка легенда. Он је својим немерљивим уметничким и културним доприносом обележио једну златну еру српске, југословенске и светске кинематографије. 'Валтер брани Сарајево', 'Скупљачи перја', 'Битка на Неретви' и многи други филмови само су неки у којима је остварио јединствене и неприкосновене улоге, које ће остати као печат једног невероватног и непоновљивог дара", наводи се у иницијативи Горана Весића, а коју је образложила председница Комисије за споменике и називе тргова и улица Андреа Радуловић.

Чланови Комисије за споменике и називе тргова и улица једногласно су усвојили и предлоге одлука за именовање 3.009 неименованих улица у оквиру пројекта ажурирања адресног регистра и то на подручју градских општина – Чукарица, Раковица, Нови Београд, Лазаревац, Барајево, Младеновац, Обреновац и Сопот.

"До сада смо именовали 1.897 неименованих улица, а сада су усвојени и предлози одлука за именовање још 3.009 улица и то на територији Чукарице 150 улица, у Лазаревцу 579, на Новом Београду 75, у Младеновцу 457 улица, Барајеву 705, Обреновцу 764 и Сопоту 279 улица. Како би те улице добиле права имена, сарађивали смо са Академијом наука и уметности, Војском Србије, Министарством унутрашњих послова, Министарством одбране, Градском библиотеком и многим другим установама, али су највећим делом иницијативе за називе улица давали сами грађани и локалне заједнице", објаснила је Радуловићева на седници.

Комисија је усвојила и иницијативу РТС-а за постављање скулптуре Милоја Миће Орловића, истакнутог телевизијског водитеља, новинара и уредника, са идејом да предложена локација буде испред зграде у Таковској 10 уколико се све релевантне институције усагласе. Скулптура која би била постављена је ауторско дело вајара Небојше Савовића Неса. 

На седници је усвојена и иницијатива Горана Весића, у својству грађанина Београда, да се подигне споменик деспоту Стефану Лазаревићу на простору између Гундулићевог венца, Дринчићеве и Палмотићеве улице. У иницијативи стоји да две улице у Београду већ носе име по њему и да због његовог изузетног значаја у нашој историји, односно у вођењу српске деспотовине у њеним најтежим тренуцима и утемељењу Београда као српске престонице, деспот Стефан заслужује и спомен-обележје.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво