МУП задовољан поверењем које грађани имају у полицију

Дан полиције ове године биће окренут ка најмлађим који ће са њеним радом моћи да се упознају у недељу на Калемегдану, рекао је за РТС директор полиције Владимир Ребић.

Уз смотру на Калемегдану кроз Кнез Михаилову ће продефиловати коњичка бригада и полицијски оркестар.

"Позивам родитеље да доведу децу да се дружимо и да приближимо полицију деци, да се упознају са безбедним коришћењем интернета, говорићемо и о вршњачком насиљу а имаће прилику да виде и основе форензике", рекао је гостујући у Јутарњем програму директор полиције.

МУП је задовољан поверењем које и грађани а пре свега млади имају у полицију.

"Већ трећу годину у школама спроводимо едукативне програме и основно је да им укажемо да је полиција њихов пријатељ у коју треба да имају поверење", рекао је Ребић.

Једна од тема која заокупља пажњу и јавности али и полиције је насиље над женама.

"Чињеница је да је велики број жена страдао али од 2017. године имамо и закон који је дао додатна овлашћења полицији да реагује. Сертификовани службеник полиције се одмах упућује на позив. То су често ситуације где нема доказа о еклакантном кршењу закона где полицајац процењује да ли ће увести хитну меру одстрањења из стана или предложити меру забране приласка", навео је Ребић.

Често се дешава да насилник током мере забране приласка или одмах након укидања те мере поново нападне жртву, често са фаталним исходом.

"У овом тренутку немамо могућност да путем електронског надзора пратимо насилну особу да ли се налази у близини жртве. Што се тиче обиласка често полицајац на терену добије налог од претпостављеног да обиђе жртву али чак иако обиђемо жртву једном или два пута у току дана, то не може да спречи насилника да јој приђе у неко друго време", рекао је Ребић.

Према речима директора полиције, од увиђења новог закона преко 20.000 мера је изречено али је потребно да охрабримо жртве насиља да уколико се осете поново угрожене да се јаве, што оне често не чине.

На почетку сезоне летњих одмора и повећане фреквенције саобраћаја МУП у сарањи са "Путевима Србије", РЕМ-ом и другим институцијама ради на реализацији пројекта уз помоћ кога би возаче упозоравао на стање на путевима и временске непогоде.

"Реч је о пројекту на упозорење на гужве у саобраћају и упозорење на временске прилике. Ових дана биће потисан протокол који ће омогућити да се свима који путују а слушају радио прекине програм како би их упозорили на стање на путу", рекао је за РТС Владимир Ребић.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво