Професори против укидања једног одељења друштвеног смера

Група професора Прве београдске гимназије протестовала је испред школе због одлуке Министарства просвете да укину једно одељење друштвено-језичког смера како би добили још једно ИТ одељење. Из Министарства поручују да ИТ одељење није никоме наметнуто и да је интересовање ученика за упис ове године било огромно.

Председник синдиката Форума београдских гимназија у Првој београдској гимназији Милка Кућеровић наводи да је Министарство укинуло једно друштвено-језичко одељење, а да су добили још једно ИТ одељење.

Подсећа да се од 2006. године у тој школи уписују по три одељења друштвено-језичког смера и пет одељења природног смера, да су прошле године имали највећи праг бодова за упис на друштвени смер – 89 бодова и да су били најпопуларнија гимназија.

"Наставничко веће је изгласало да и за наредну школску годину упишемо три друштвена, једно информатичко и пет природних одељења. Када је објављен конкурс смањено нам је једно друштвено одељење", наводи Кућеровићева.

Наглашава да наставници неће одустати и да инсистирају да им се врати једно друштвено- језичко одељење иначе ће, како кажу, интензивирати протест од 18. јуна, скраћењем часова на 30 минута, ђацима неће закључити оцене и неће издати сведочанства.

Министарство: ИТ одељење није никоме наметнуто

У Министарству просвете истичу да ИТ одељење није никоме наметнуто већ је то школа изабрала.

"Имајући то у виду, представници Министарства просвете и руководство Прве београдске гимназије договорили су се да је приоритет ИТ смер и донели одлуку да се уместо једног, формирају два ИТ одељења. ИТ одељење није никоме наметнуто, већ је то школа изабрала", наводи се у саопштењу Министарства просвете.

Додају да је интересовање ученика за упис у ИТ одељење ове године било огромно.

"Највеће интересовање ученика било је у Првој београдској гимназији, где је на једно место конкурисало 11 ученика, због чега је заједнички донета одлука да се уместо једног, формирају два ИТ одељења", саопштило је Министарство просвете Србије. 

Министарство је као бесмислене оценило тврдње синдиката и појединаца да се увођењем специјализованих одељења урушава гимназијско образовање.

Најпре, како се истиче у саопштењу, интересовање ученика за специјализована одељења је ове године било огромно, затим разлика између наставног плана и програма специјализованих одељења и друштвено-језичког смера је минорна и огледа се само у фонду часова.

Такође, реформом гимназија школама су омогућени изборни програми, па је већина школа изабрала друштвено-хуманистичке програме.

Тврдње да ће неки наставници остати без посла су нетачне, јер је Прва гимназија изабрала да деци у оквиру изборног програма понуди друштвене науке, чиме је компензован фонд часова, истичу у Министарству.

Право питање у случају наставника који протестују због увођења ИТ одељења јесте да ли школе постоје због њих или због ученика. 

Како је наведено, колико наставници који прете штрајком размишљају о деци види се и у њиховој поруци да неће одржавати седнице одељенских већа и да ученицима неће закључити оцене.

Министарство указује и на чињеницу да више од 50 одсто студената Универзитета у Београду студира друштвено-хуманистичке науке и да веома велики број њих тешко може да нађе запослење након студија, због чега циљ образовних реформи, између осталог, и јесте да млади остају у Србији, да стекну квалитетно знање и лакше дођу до посла.

"Зато политику уписа неће водити неколицина наставника из Прве београдске гимназије већ Република Србија, а они који на нивоу министарства буду доносили одлуке, они ће сносити одговорност", истиче се у саопштењу Мин истарства просвете.

Стратешки циљ и један од приоритета Владе Србије је развој ИТ-а, као једног од најперспективнијих сектора с годишњим растом извоза од 20 одсто, а којем недостаје око 15.000 стручњака, подсећају у министарству.

Због екскурзије, али и продужетка зимског распуста због грипа, ученици прве године Прве београдске гимназије иду у школу до 24. јуна, друге до 21. јуна, а треће до 25. јуна. Матуранти су се распустили.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи