Нестају села, нестаје и Србија

У Палати "Србија" у току је конститутивна седница Националног тима за препород села Србије, којој присуствује и председник Александар Вучић.

Седница је окупила академике, стручњаке који се баве проблемом села, пољопривредом, али и другим областима, као и јавне личности које у свом раду скрећу пажњу на услове живота на селу и потребу да се они побољшају и села оживе.

Један од говорника био је и глумац Ненад Јездић, који се и сам бави воћарством.

"Са нестајањем села нестала би и Србија. Од 4.700 насеља у Србији нестаје њих 1.200. У 1.000 села има мање од по 100 становника. У више од 200 села нема никог млађег од 20 година. У селима данас има 260.000 момака између 40 и 50 година, и око 100.000 девојака исте доби које нису засновале своје породице", навео је Ненад Јездић.

Пробудимо се, поручује Јездић. "Освестимо се, ставимо прст на чело сви ми који желимо добро нашој Србији. Употребимо сва знања и могућности да спасимо српско село, све засеоке и махале широм Србије", рекао је Јездић.

Економиста Милан Простран рекао је да су се црвене лампице упалиле када је 2012. завршен попис пољопривреде. "Уочено је да се неколико стотина хиљада хектара не обрађује, милион говеда је мање", подсећа Простран.

Председник Србије Александар Вучић рекао је на конститутивној седници поводом формирања Националног тима за препород села Србије да је опстанак села од пресудног значаја за Србију.
"За Србију је село од пресудног значаја и све што ви смислите да треба да се уради - подржаћемо", рекао је Вучић.

Упозорио је да ће се тиме много новца "бацити у бунар", јер се не могу зауставити људи који желе да живе у граду, али указује и да је то питање од националног и безбедносног значаја.

"Причамо да нас је 7,3 милиона људи, али очекујте да се 2021. запрепастимо и када будемо видели да нас је 6,4 милиона у Србији, то је наша последња процена. Тај број људи драматично пада из дана у дан", упозорио је председник.

Тим се оснива на иницијативу Милана Кркобабића, министра без портфеља.

Број коментара 31

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво