Српски ракеташи дејствовали по циљевима на "Шабли"

Припадници Министарства одбране и Војске Србије успешно су данас извршили гађање циљева у ваздушном простору на полигону "Шабла", чиме је завршено пето заједничко гађање са припадницима оружаних снага Републике Бугарске.

У Бугарској се од 4. до 14. јуна одржава пето заједничко гађање циљева у ваздушном простору "Шабла 2019".

На заједничком гађању учествовало је око 130 припадника Војске Србије из састава Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране, Копнене војске, Команде за обуку, Генералштаба и Министарства одбране.

Први на терен јутрос су изашли припадници српске војске, а поред њих, на обали Црног мора били су и амерички и бугарски војници.

Говорећи о резултатима показаним на данашњем гађању, командант Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране генерал-мајор Душко Жарковић је истакао да ловачка авијација и ракетне јединице за ПВД показују одличну оспособљеност посада и послуга.

Осврнувши се на учешће наше авијације на овој вежби 2011. године, командант РВиПВО је истакао да смо ми и тада имали увежбане пилоте авиона МиГ-29, али да ове године у гађању учествује значајно већи број пилота и авиона, што значи да имамо већи број авиона на којима се остварује налет и тиме ниво налета по пилоту.

"Изузетно је значајно да што више пилота има прелет где остварује ватрено дејство, то је највиши ниво обуке и после овога ви сте спремни да извршавате све борбене задатке", истакао је генерал Жарковић.

Говорећи о успешности гађања, командант 250. ракетне бригаде за ПВД бригадни генерал Тиосав Јанковић, помоћник руководиоца гађања за ракетне јединице за ПВД на вежби "Шабла 2019", истакао је да су све мете које су биле лансиране, четири падобранске и једна радио-управљена мета РУМ, погођене и уништене, као и да су три падобранске мете лансиране за ловачку авијацију такође уништене.

"Бојно гађање је круна сваке обуке и оно има специфичну тежину, јер се ракеташ постаје тек по извршеном бојном гађању", истакао је генерал Јанковић додајући да се у овако сложеним ситуацијама гађања људи очеличе и врате комплетни и искуснији с више знања.

Међу учесницима овогодишњег гађања на "Шабли" одличне резултате и поготке је остварила и потпоручник Христина Филповић, командир ракетног вода у артиљеријско-ракетној батерији за ПВД малог домета у Центру за обуку РВиПВО. Она је прва жена која је у нашој Војсци извршила гађање ракетом "Стрела 2М" на циљ и остварила директан погодак на овогодишњој вежби.

Премијер Бугарске Бојко Борисов је истакао значај сарадње, указујући да су гађање и заједничка вежба били прилика за увежбавање и представљање способности сваке од земаља учесница. Он је, такође, истакао да је сарадња важна за очување мира на Балкану.

Полигон "Шабла" налази се код Варне. Постоји од 1945. године, а од 2000. је у саставу авијације Бугарске.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се