Кућни ред, између казни и толеранције

У многим градовима Србије одлуке о кућном реду у стамбеним зградама већ постоје, али искуство у примени каже да се до сада није десило да је неко кажњен, рецимо, због плача бебе у стану или због трешења мрвица са прозора. Од инспектора, комуналних полицајаца, али и професионалних управника широм Србије сазнајемо да суштина није у казнама већ у враћању поверења међу комшијама и толеранцији.

У одлукама о кућном реду не пише да комшији треба рећи добар дан, али пише да је забрањено правити буку у већини градова од 16 до 18 сати и ноћу. Шапчани нпр. кажу да се кућни ред не поштује, док су Нишлије, чини се, толерантније.

Најчешће примедбе односе се на буку у становима, у Нишу где је дозвољени ниво 35 децибела од почетка године поднето је 36 пријава, казна за физичка лица рецимо у Чачку износи од пет до чак 25.000 динара, али је нпр. у Суботици бука на последњем месту по пријавама.

"Остављање ствари на ходницима, неодржавање заједничких делова просторија, држање кућних љубимаца и спорадично се појављују неке пријаве везано за буку, обично је то бука везано за пуштање музике. ", рекла је Весна Хајнал из суботичког Секретаријата за инспекцијско-надзорне послове.

Саша Маркишић из нишке градске општина Медијана навео је да су у једној контроли утврдили да је једна особа морала да има штаке као помагала, али, нажалост, није имала гуме на доњем делу штака и да се онда то чуло.

"Али то су стварно појединачни случајеви, најчешће пријаве су када се ради о буци која долази из пословног простора који је у оквиру стамбеног", навео је Маркишић.

Ненад Илић из Комуналне полиције Шабац каже да када су у питању термини и интервали прославе су углавном викендом касно увече, док се радови изводе радним данима у поподневним часовима.

"Оно што је карактеристично за град Шабац, а то је да постоји добар степен толеранције", истакао је Илић.

Толеранција је кључна, кажу и управници зграда па је њихова прва обавеза да упозоре станаре, односно пробају да реше проблем без казни.

"Са друге стране сада смо у проблему у неким зградама где су старије веш машине па када крене центрифуга после поноћи, а станари наравно користе јефтину струју и онда долази, комшији смета онда он зове, онда је већ мало незгодно како реаговати у тим ситуацијама", рекао је Слободан Јаковљевић, професионални управник из Ниша.

Радица Тонић, управница, такође из Ниша, истакла је да је веома битно да људи имају информацију, али пре свега основно кућно васпитање и осећај да оно што не воле да њима неко ради да ни они не раде другоме.

Иако станари могу да буду кажњени и због лоше постављеног цвећа, веша на тераси која гледа на улицу, цурења воде из клима уредјаја, такве пријаве су за сада реткост.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара