Шарчевић за РТС: Ригорозне мере на матури

Министар просвете Младен Шарчевић уочи завршшног испита наводи да ће на малој матутри сигурност тестова осигурати директори, надзорне службе школских управа, инспектори с локала и с републичког нивоа.

Младен Шарчевић је гостујући у Београдској хроници истакао да су у школама, где је раније контрола била јако лоша, сада мере веома ригорозне.

"У праћењу саме процедуре штампања и дистрибуирања тестова учествује доста људи. Ја ћу са 18 помоћника вршити надзор. На малој матури ће доћи и сви инспектори с локала и с републичког нивоа, саветници и начелници школских управа", наводи Шарчевић.

Напомиње да је младим матурантима пресудно да одлуче да ли желе да студирају или да раде после средње школе, те да у складу с тим треба да одлуче, и првом случају да иду у гимназију, а у другом да бирају дуалне смерове којима ће себи обезбедити посао и плату.

"Завршни испит је битан за младе људе и њихове породице јер је и квалификациони и сертификациони, њиме завршавају један ниво школовања, али и прикупљају поене за даље образовање", објашњава министар.

Додаје да је се увођењем богате понуде гимназијских смерова повећао број осмака који се опредељује за Гимназију.

"Богатством изборних програма обезбедићемо универзитетима и високим струковним школама студенте с бољим ускостручним знањем, јер сада многи долазе с петицама из средње школе и падају испите на факултету", објашњава Шарчевић. 

Истиче да ће у наредном периоду тежиште посебно бити стављено на унапређење средњег стручног образовања и на целоживотно учење кроз образовање одраслих.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво