Са бебом на море – да или не

Припреме за прво летовање са бебом за већину родитеља су много више од паковања кофера. Због потешкоћа које их могу задесити, честа дилема родитеља је и да ли уопште ићи са бебом на летовање. О том и сличним питањима родитеље саветује центар "Хало беба" Градског завода за јавно здравље.

Родитељи би требало да бирају летовалиште према узрасту бебе, каже Јелена Васојевић из центра "Хало беба". Када су у питању бебе млађе од шест месеци, као дестинације се предлажу планине или села, односно места са више хлада, уместо мора, јер неке бебе тешко подносе високе температуре.

"Са бебама до три месеца треба добро размислити да ли уопште кренути са њима на летовање, а бебе до шест месеци свакако није добро излагати сунчевим зрацима", навела је Васојевићева.

Што се тиче начина путовања, за бебе старије од шест месеци авион је јако добро превозно средство, јер бебе боље подносе узлетање и слетање од одраслих. И аутомобил има своје предности — може се понети више ствари које су потребне беби у току летовања.

Када се стигне на дестинацију, бебе до шест месеци не треба да буду на плажи између 10 и 17 сати. Уколико родитељи изводе бебе у том периоду, неопходна је адекватна заштита — покривени сви екстремитети, шешир са широким ободом и крема са заштитним фактором за бебе старије од пола године.

"Ако родитељи одлуче да крену са млађом децом на море или на неке даље дестинације, услови у којима бораве треба да буду приближно слични условима у кући и да прате бебин ритам", рекла је Васојевићева.

Брза адаптација 

Бебе се брзо адаптирају на разлику у временским зонама — свој дневни ритам успеју да ускладе за најкасније два дана.

Када је у питању исхрана, препоручује се да у преподневним и поподневним часовима буде калоричнија, као и да се уноси доста течности.

У "путној апотеци" треба да се нађу пробиотици, електролити за хидратацију и антипиретици.

Центар "Хало беба" је доступан нон-стоп, како би запослени увек могли да помогну родитељима са недоумицама пре путовања, али и око проблема који их задесе када већ стигну на летовалиште.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво