Забрана приласка, мера ограниченог домета

Још један покушај убиства и самоубиства у породичном насиљу и то пред дететом, наочиглед пролазника, у парку испред зграде. Мушкарац је пуцао у супругу, па у себе. Обоје су на Интензивној нези у Ургентном центру и лекари се боре за њихов живот. Иван Марковић, заменик тужиоца Трећег основног тужилаштва је рекао, гостујући у Београдској хроници да тужилаштво одмах поступа по пријави, али да закон не може да реши криминалитет као појаву.

Иван Марковић каже да је тај случај познат Тужилаштву и да се код њих водио поступак по пријави за насиље у породици.

"Мушкарцу је изречена мера забране коју је он у току трајања поштовао у потпуности. То значи да када је некоме изречена мера, да не сме да му прилази, да га контактира путем телефона, и да тога мора се придржава. Уколико он то прекрши, жртва се обраћа полицији или Тужилаштву и онда се реагује", навео је Марковић.

Маринковић је рекао да узнемиравање могу да пријаве и други. Било који инцидент је грађанин дужан да пријави.

"Имамо 500 случајева пријављеног насиља само на нашој територији и поднетих кривичних пријава. Не може се у 500 случајева ићи са сваким и гледати да ли се неко њему приближава или контактира", истакао је Марковић.

Маринковић објашњава да сазнање о кривичном делу протиче углавном непосредно од жртве.

"Најпре је жртва та која обавештава да је њој угрожено неко право и да неко не поступа онако како му је наложено", казао је Марковић.

Према његовим речима када истекне мера забране приласка од 30 дана, постоји могућност да се она продужи за још 30 дана, а после тога нема могућности продужења.

"Жртва се у међувремену обратила суду и поднела је захтев да се изрекне мера коју суд изриче. Није исто поступак због извршења кривичног дела или поступак од понављања неког насиља. То су два поступка", рекао је Марковић.

Забрана приласка – мера ограниченог трајања

Марковић појашњава да није исти квалитет доказа у кривичном поступку и у оном где се спроводе мере заштите од насиља.

"За кривични поступак је строго прописана процедура и зна се како ти докази морају да се прикупе. Она траје знатно дуже због заштите права сваког окривљеног. У овом случају где се поступа за насиље у породици, довољна је само нека сумња, процена, а не утврђено чињенично стање", истакао је Марковић.

Зато та мера, каже, има ограничени домет - да удаљи некога на одређено време из домаћинства.

"Закон не може покрити све ситуације и решити све проблеме и криминалитет као појаву", истакао је Марковић. 

Додаје да постоје околности када насилнику може да се одреди притвор - када указују да ће поновити кривично дело, или да ли је неко осуђиван, да ли је прекршајно кажњаван, да ли је раније било пријављиваних случајева.

"Нама те податке доставља полицајац. И у овом случају су сви ти подаци достављени. Ова жртва пре овог догађаја никада насилника није пријавила, тако да нису били на евиденцији ни Центра за социјални рад, ни у полицији", рекао је Марковић.

Жене које су пријавиле насиље - по тим пријавама се одмах поступа.

"Не може неко да предвиди како ће да се неко понашати сутра. Овај човек је одмах саслушан у полицији. После неколико дана дали су изјаву у Центру за социјални рад и ту је све негирао. Као неко ко није имао никакву историју било кавих инцидената, кога чак ни жена није пријављивала, са наше тачке гледишта, није било могуће опдредити притвор", казао је Марковић.

Прва процена на полицајцу

Прву процену даје полицајац који је задужен за поступање у насиљу у породици, додао је Марковић.

"Полицајац сам изриче хитну меру на 48 часова, па после реагује тужилаштво, па се после процењује да ли има места да се предложи притвор или не", навео је Марковић.

Према Маринковићевими речима на годишњем нивоу око 500 кривичних пријава буде поднето за Нови Београд, Земун и Сурчин.

"Овај случај је један од 500 пријављених. Значи 0,2 посто. Ружно звучи као бројка, али то указује да није системска граешка, већ да има има случајева који не могу да се предвиде. То је последица стања у друштву", рекао је Марковић.

Постоји пуно чинилаца и фактора да се насиље открије или не открије.

"Наш народ се често склања и очекује да држава све реши сама. Многе су жене мислиле да им је жао да пријаве супруга алкохоличара, ја сам их охрабривао да га пријаве, јер тако помажу и њему", истакао је Марковић.

Додаје да кривични поступак спрвоводи тужилаштво.

Имали смо довољно случајева да неко лице није урачунљиво. "Тада се он по нашем налогу смести у здравствену установу на 15 дана, па још на 15, па га онда вештаче", рекао је Марковић.

Постоје вештаци који се о томе изјашњавају и склоп околности које се оцењују, навео је Марковић.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(среда, 12. јун 2019, 01:42) - anonymous [нерегистровани]

Zabrana prilaska !

A pokazalo se na delima, da je to najobicnija pravnicka budalastina, jer jos vise izaziva , da siledjija postane i ubica... To se moglo nekada, a u danasnje vreme, kada " Necija Smrt" maltene se prevede kao neka vrsta herojskog dela i koga stiti ta mera ? Ne stiti, nego izaziva na gore od dosadasnjeg ! Ko nad nekim neduznim, podvlacim, NEDUZNIM vrsi nasilje, taj PREKIM Sudom mora u TAMNICI i na prisilne radove - Novi GOLI OTOK ! Jedino to je zastita neduznog od nasilnika. Na "Zapadu" su Zene zasticene STROGIM presudama za nasilje, pa sama mera zabranjenog prilaska VRLO ZNACI, a kod nas takvi nasilnici budu kobajagi saslusani i pritvoreni, a sutra u noc su na slobodi i obavezno nastavljaju gde su stali i idu do najgorega. Jedino Drzava koja im svojim propustima dozvoljava sve to , moze stati na kraj Strogim i sprovodjenim Zakonom, sve ostalo su samo leporecivosti i nekakve vizije, sto je dodatak zlu - siledjijstvu, gde i nemoraju samo Zene biti u pitanju, nego rec je o sveukupnom SILEDJUJSTVU nad ljudskim rodom !