Без нових случајева инфекције у ГАК "Народни фронт", мере на снази још неколико дана

У ГАK "Народни фронт" и даље трају посебне мере због болничке инфекције. Према статистичким подацима у Београду се региструје једна болничка инфекција на 100 пацијената.

На одељењу Неонатологије у ГАK Народни фронт, где је 7. јуна откривена бактерија клебсијела, обављена је десинфекција и детаљно чишћење. Настављају се епидемиолошка испитивања, а пооштрен је и надзор, потврдили су нам у Градском заводу за јавно здравље.

"Све противепидемиолошке мере су предузете у моменту када је откривено прво дете које је у хемокултури имало бактерију клебсијелу. Све су мере предузете, пре свега оне које спречавају контактно ширење, детаљно су опрана и дезинфикована сва одељења неонатологије", објашњава епидемиолог ГЗЈЗ Биљана Беговић Вуксановић.

Према подацима статистике, прошле године је у Београду забележено укупно 2.800 болничких инфекција што значи да је Београд у границама европског просека, јер се годишње региструје једна болничка инфекција на 100 пацијената

"Најчешће болничке инфекције су изазване бактеријама које се иначе могу наћи у нашем окружењу чак код људи који нису компромитовани имуног система, значи потпуно су здраве и могу да живе са тим бактеријама без да изазову неки поремећај здравља. Међутим код мале деце, тек рођене деце или превремено рођених беба или код старијих пацијената такве бактерије могу да направе проблем", наводи Биљана Беговић Вуксановић.

Активни надзор у болници "Бежанијска коса"

Проверили смо каква је епидемиолошка ситуација у болници на Бежанијској коси, која има 12 одељења, а капацитет је 360 кревета за лежеће пацијенте. У тој клиници је на снази је тзв. активни надзор.

"Микробиолошке лабараторије, сваки позитиван налаз који изађе истог тренутка се иде на одељење са кога је послат материјал и обилази се пацијнт и гледа се да ли постоји могућност да се добија болничка инфекција, да ли је потребно спровести неке пооштрене мере код тог пацијента да се направи просторна изолација или неки други тип изолације да не би дошло до ширења бактерија и изолата. Свакодневно се обилазе сва одељења посебно јединица интезивне неге", каже санитарно-еколошки инжењер у болници "Бежанијска коса" Тијана Павловић.

Најмањи ризик од инфекције је на кардиолошком одељењу, јер је велики проток пацијената који се кратко задржавају. А повећани су ризици на хирургији.

"Зато што су пацијенти оперисани и свако од њих има постоперативни ток који може да траје и дуже где је ризик већи од добијање инфекције", објашњава Павловићева.

Како истичу у ГАК "Народни фронт" од петка до данас није забележен ниједан нови случај инфекције. Како обавештавају из ове клинике пацијенткиње и јавност нема места за ширење панике, али је неопходно да из предострожности ванредне мере буду на снази и наредних неколико дана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи