Лифтови стари пола века, опасност све већа

Пре неколико дана на Новом Београду само пуком срећом девојка је избегла несрећу у лифту. Лифт је кренуо делић секунде пошто је из њега изашла. Београдски лифтови стари 40, 50, па и више година све су опаснији, а како су у својини власника станова и пословног простора, све су тежи договори о њиховом одржавању.

Ништа необично у једној од зграда. Истегла се вучна сајла лифта. Потребно је скратити и проверити граничник брзине, кажу мајстори.

И лифт у згради са 22 спрата у улици Грчића Миленка 3 биће употребљив, кад то потврди и техничка контрола и безбедан, што не значи да се после 40 година рада неће често кварити.  

"Било је ситуација да ме је госпођа вукла та рукав и говприла: ‘Молим вас немојте да дозволите да стане и тај један лифт, ја ћу умрети без лифта, ја сам срчани болесник‘", каже професионални управник зграде у Улици Грчића Миленка, Дејан Вујичић. 

Вујичић, нерадо прича о тешкоћама у одлучивању, баш о лифту који живот значи. Од три, затекао је један исправан лифт.

И одмах су почели договори и уобичајена питања колико то кошта и ко ће то радити.

А на састанцима није било кворума јер комшије нису долазиле. На крају, уместо великог броја људи или станова, одлуку је донела група људи, каже Вујичић.

"Од 160 станара на крају је овде 30 станара дошло и донело неку одлуку. По мени је најлошија, да се ради поправка 3 лифта. По мени је то рупа без дна, то ће стално да се окреће, а они ћем имати стално проблема", додаје Вујичић.

Закон убрзао процедуру 

Могли су да изгласају и нове лифтове или генерални ремонт, али не би било ни овакве одлуке да важећи Закон није убрзао процедуру.

Обавезна су три састанка, на првом одлучује већина станара, на другом трећина, а на последњем опет већина, али од оних који уопште и дођу. Али, управник мора да спроведе одлуку Стамбене заједнице.

Сличну ситуацију имао и у солитеру у улици Војводе Степе, али су успели да ремонтују два лифта.

"Сад имам случај врло чудан. Станари који су били највећа опозиција сада ми се захваљују ми се. Кажу: ‘Захваљујући вама, управниче, вредност мог стана је скочила на тржишту од осам до 15 хиљада евра‘", истакао је Вујичић.

Недоласци и опструкција су уобичајени. Да о прокишњавању кровова и лифтовима одлучују житељи најнижих спратова је неписано правило.

Па, и сама одлука о инвестиционом фонду зграде, издвајањима за чишћење и рад управника, одмах се сачека на нож.

Посао управника је да инсталације функционишу, буду сигурне. Тиме је живот квалитетнији, а станови више вреде, или се лакше могу продати.

Док је све било на рачуну Јавног стамбеног предузећа било је много лакше.

Као да нас нико није питао, а плаћали смо редовно, неки репрограмом или судском одлуком.

Сада је другачије и теже, и баш када су зграде остариле, инсталације дотрајале, испливала је незаинтересованост и неслога опасна, толико да неисправан лифт постане гиљотина. Девојка која је то на Новом Београду избегла имала је велику срећу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара