Врањански ђаци већ иду у корак са четвртом индустријском револуцијом

Група од педесетак ђака, од трећег до осмог разреда, час информатике имала је у Канцеларији за ИТ и е-управу. То је била и прва посета ђака државном дата центру. Основци из Врања позвани су због награда које су освојили из природних, техничких и друштвених наука.

Врањански ђаци већ иду у корак са четвртом индустријском револуцијом. Уз дигиталне учионице и информатику, имали су први контакт и са софтвером који чува податке свих грађана Србије.

"Ја бих стварно желела да будем програмер када порастем, јер сматрам да је то посао будућности и сада, како време пролази, све више се користе рачунари, лаптопови, телефони, интернет", рекла је ученица петог разреда Мила Трајковић.

Емилија Вељковић из четвртог разреда је, захваљујући старијем брату, схватила да је информатика "забавна и да се лако учи".

Предности дигитализације искусили су и родитељи који основце, од ове године, уписују и електронски. Од јула ће та услуга бити проширена на средње школе и факултете Београдског универзитета.

"Улажемо у информатику и рачунарство и у основним школама, отварамо специјалистичка ИТ одељења у средњим школама, уводимо нове смерове на факултетима. Данас смо отворили и врата Канцеларије. Причамо с основцима желимо да нешто науче, али доста ствари учимо и ми од њих", изјавио је директор Канцеларије за ИТ и е-управу Михаило Јовановић.

Свој траг основци из Врања оставиће и у дата-центру који ће тек бити изграђен у Крагујевцу. У његовој временској капсули биће и њихове поруке за будућност.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво